Με τη φράση «καλύτερα να είμαι δικτάτορας παρά γκέι», ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», μετά την απειλή των Βρυξελλών για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μινσκ.
 

Ads

Ο Βεστερβέλε είναι ο πρώτος υπουργός στη Γερμανία που δηλώνει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.
 
Την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη λήψη μέτρων ώστε να ασκηθούν και άλλες πιέσεις στον επί 18 χρόνια πρόεδρο της Λευκορωσίας που έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta ο Λουκασένκο απάντησε ότι η χώρα του θα αντιδράσει έντονα στην επιβολή κυρώσεων. «Πρόκειται για υστερία. Και όπως βλέπετε, στην εμπροσθοφυλακή βρίσκονται δύο είδη πολιτικών (…) ο ένας μένει στη Βαρσοβία και ο άλλος στο Βερολίνο. Όποιος φώναζε για δικτατορία (…) όταν το άκουσα, σκέφτηκα: καλύτερα να είμαι δικτάτορας παρά γκέι».
 
Η Πολωνία, χώρα που συνορεύει με τη Λευκορωσία, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο Μινσκ και συχνά δέχεται πυρά από την κυβέρνηση του Λουκασένκο για τη στάση της αυτή.
 
Ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει επικρίνει την ομοφυλοφιλία και στο παρελθόν. Πέρσι δήλωσε ανοιχτά ότι «δεν του αρέσουν οι ομοφυλόφιλοι».
 
Ο Βεστερβέλε πάντως απάντησε ότι οι δηλώσεις του Λουκασένκο «μιλούν από μόνες τους» και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να μετακινηθεί «ούτε χιλιοστό» από τις θέσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.
 
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, σχολίασε επίσης επικριτικά τις δηλώσεις του Λουκασένκο. «Δυστυχώς δείχνει σαφώς τη στάση του Λευκορώσου προέδρου απέναντι σε βασικά δικαιώματα. Είναι ενδιαφέρον που μαθαίνουμε μ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο κ. Λουκασένκο κατατάσσει τον εαυτό του στους δικτάτορες. Αυτή είναι η άποψη στην οποία έχει καταλήξει εδώ και καιρό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για την οποία ο Λευκορώσος πρόεδρος μας δίνει αποδείξεις σχεδόν καθημερινά», κατέληξε.