Οι «προσωπικές απόψεις» του Γιώργου Κατρούγκαλου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ένα τριήμερο πριν τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ads

Ο αρνητικός αντίκτυπος των δηλώσεων του πρώην υπουργού ήταν τόσο ισχυρός που η απόφαση για την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη, ήταν μονόδρομος.

►Διαβάστε επίσης: Γιώργος Κατρούγκαλος: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, αποσύρομαι από την εκλογική μάχη 

Ισχυρό αγκάθι, εντούτοις, για την απερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί το γεγονός ότι το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου παραμένει στο ψηφοδέλτιο του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Ads

Πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποσαφήνισαν ότι η υποψηφιότητά του κ. Κατρούγκαλου παραμένει σε ισχύ, καθότι ανακηρύχθηκε από τον Άρειο Πάγο. «Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του» προσθέτουν, απλώς, οι ίδιοι κύκλοι. 

«Εντός εκτός και επι τα αυτά» 

Υπό αυτό το πρίσμα, «ο Κατρούγκαλος είναι εντός εκτός και επι τα αυτά», όπως αναφέρει – με γεωμετρικούς όρους και ισχυρές δόσεις σαρκασμού – συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου, θα επιθυμούσαν τυπικά και ουσιαστικά, τον κ. Κατρούγκαλο μακριά από το κάδρο. Ήδη το όνομα του, χάρη και στη γαλάζια προπαγάνδα, εμπεριέχει αρνητικό φορτίο για το κρίσιμο εκλογικό σώμα των συνταξιούχων. 

Η επικοινωνία Τσίπρα – Κατρούγκαλου 

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν ζωηρό. Ο σάλος που προκλήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και οι επίσημες καταδικαστικές ανακοινώσεις των εμπορικών φορέων, ανέβασαν στα ύψη τον συναγερμό στην Κουμουνδούρου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, για την διαχείριση της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από τον κ. Κατρουγκαλο να ανασκευάσει.

Ο πρώην υπουργός παρέπεμψε στο γεγονός ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές ωστόσο επανέλαβε και την προσωπική του άποψη που ξεσήκωσε τη θύελλα αντιδράσεων.

Από το προεδρικό επιτελείο, η εξήγηση αυτή αξιολογήθηκε ως «θολή» που εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους. Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και μέσα σε μία έντονη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους ωτακουστές, του ανακοίνωσε τον εξοβελισμό του.

Αποφασίστηκε από κοινού, για να μην δοθεί η εικόνα πλήρους ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών, να «τουιτάρει» ο κ. Κατρούγκαλος για την απόσυρση του. 

Με το μήνυμα «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας» της κομματικής ανακοίνωσης που ακολούθησε, ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει τους ψηφοφόρους να μην βάλουν σταυρό στον Γ. Κατρούγκαλο.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη του στο in.gr πραγματοποίησε την προσθήκη – διευκρίνιση ότι το πρόγραμμα του κόμματος δεν προβλέπει καμία αύξηση εισφορών. 

►Διαβάστε επίσης: Το τελευταίο αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ κλίμα   

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ήταν βαρύ. Κομματικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο – μιλώντας στο TVXS – για «αυτοκαταστροφικές δηλώσεις». Εκτιμούν μάλιστα ότι το μετέπειτα άδειασμα Κατρούγκαλου από την ηγεσία θα έχει περιορισμένο εκλογικό όφελος «καθώς το κακό έχει ήδη γίνει». Ήδη άλλωστε, μεγάλα τμήματα της λεγόμενης μεσαίας τάξης, στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα ΜΜΕ μετέτρεψαν σε σημαία τις σκέψεις του υπουργού και – όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι – άλλαξε η ατζέντα από τις κυνικές δηλώσεις Μητσοτάκη περί «εργαλειοποίησης» της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Άλλοι αξιωματούχοι, δεν κρύβουν την απορία τους για το γεγονός ότι «ο έμπειρος και πολιτικά συγκροτημένος, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπέπεσε σε τέτοιο σφάλμα, πάνω στο νήμα της προεκλογικής περιόδου».  

Αλλαγή ισορροπιών στο Βόρειο Τομέα Αθηνών 

Μέσα στην αναμπουμπούλα, υπάρχουν και οι υποψήφιοι που – σύμφωνα με τους πιο δηλητηριώδεις – τρίβουν τα χέρια τους. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Κώστας Ζαχαριάδης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αποκτούν, αυτόματα, αβαντάζ στην μάχη του σταυρού στο ψηφοδέλτιο του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε κατέβει στην ίδια περιφέρεια και στις εκλογές του 2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει δεύτερος με 28,2% εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Εξωτερικών είχε λάβει πάνω από 16.000 ψήφους καταλαμβάνοντας την τελευταία τέταρτη έδρα, με πρώτο να τερματίζει στην ίδια περιφέρεια – από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.