Πολιτικό σάλο προκάλεσαν οι απαξιωτικές, για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, και η αποτυχημένη προσπάθειά του να τις «μαζέψει».

Ads

Υπανθυμίζεται, ότι μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό TRT και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας, που αξιώνει 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία, ο κ. Σκέρτσος, απάντησε:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον».

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».

Ads

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε, λέγοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς».

Ωστόσο, στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι «παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την Γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες»... 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ απάντησαν με αιχμηρές ανακοινώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε προσωπική ανάρτηση, ενώ, ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε ανάρτησή του στο facebook ζητά την αποπομπή του κ. Σκέρτσου από την κυβέρνηση και κάνει λόγο για κατάπτυστη δήλωση.

Σε ανάλογο έντονο ύφος σχολίασε τις δηλώσεις Σκέρτσου και ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών κατά Σκέρτσου: «Ανιστόρητες οι δηλώσεις του, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής»

Συγγελάκης: Επαίσχυντη δήλωση

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Συγγελάκης απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας «αιδώς Αργείοι! Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι επίκαιρη και ενώνει τον ελληνικό λαό!».
  
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος, με μία δήλωση που αποτελεί μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού, μας καλεί να ξεχάσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες θεωρεί ένα παρωχημένο θέμα που ανήκει στο παρελθόν» τόνισε στο tvxs.gr, ο κ. Συγγελάκης και πρόσθεσε:

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Σκέρτσος θεωρεί γραφικότητα τον αγώνα του ελληνικού λαού για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση και συκοφαντεί τον αγώνα της Ελλάδας, που αντιστάθηκε υπερήφανα στον φασιστικό Άξονα και υπέστη μία καταστροφή στα όρια της γενοκτονίας από τη ναζιστική Γερμανία, την ώρα που άλλες χώρες ανέχονταν ή και ανοιχτά συνεργάζονταν με τους φασίστες κατακτητές.».

Ο ίδιος συνέχισε, ότι «η επαίσχυντη αυτή δήλωση προσβάλλει κατάφωρα τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής και επιχειρεί, με πρωτοφανή, παράνομο, αντιδημοκρατικό και αντεθνικό τρόπο, να διαγράψει τις απαράγραπτες και στέρεα τεκμηριωμένες οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα».

«Και στρέφεται ευθέως ενάντια στη ρηματική διακοίνωση της 14ης Νοεμβρίου 1995, την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα θύματα του Διστόμου (137/2000), την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της  Χάγης το 2011, την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, τη ρηματική διακοίνωση της 4ης Ιουνίου 2019, τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της ΝΔ (Ιανουάριος 2020) και τις δηλώσεις διαχρονικά των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών.

»Έχει, δε, ιδιαίτερη σημασία, ότι ανάλογη δήλωση γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο και συνιστά μείζον ατόπημα! Αποτελεί ένα δώρο προς τη γερμανική πλευρά, που θα σπεύσει να το αξιοποιήσει σε διεθνή φόρα εις βάρος των εθνικών μας δικαίων.».

Για τον κ. Συγγελάκη, «για το λόγο αυτό, η μερική επανόρθωσή της που έγινε από τον κ. Σκέρτσο δεν είναι ικανοποιητική και οφείλει ο Πρωθυπουργός να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη».

«Πολύ περισσότερο, που η δήλωση αυτή αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του γερμανικού κράτους, που έχει αποδυθεί σε μία προσπάθεια ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» χωρίς δικαιοσύνη, επιδιώκοντας τον ενταφιασμό του θέματος των γερμανικών οφειλών έναντι «επενδύσεων στα μαρτυρικά χωριά» που προτείνει η Υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γ. κυρία Μπέρμποκ. Όμως, όπως έδειξε και ο φονικός πόλεμος στην Ουκρανία, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι εξαιρετικά επίκαιρη καθώς όταν δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αυτά τείνουν να επαναλαμβάνονται!».

Επιπλέον, ο κ. Συγγελάκης, απευθυνόμενος στον κ. Σκέρτσο μέσω του tvxs.gr, υπογραμμίζει:

«Κύριε Σκέρτσο, αρνούμαστε να ξεχάσουμε ότι η ναζιστική Γερμανία λήστεψε, δολοφόνησε και υπέβαλε σε ανείπωτες δοκιμασίες τους Έλληνες, καταστρέφοντας παράλληλα τη χώρα μας. Τον Οκτώβριο του 1944, αμέσως μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα ήταν ένας σωρός ερειπίων, μία χώρα ατροφικών παιδιών και μαυροφορεμένων γυναικών. Όμως η ναζιστική τρομοκρατία δεν κατάφερε να κάμψει την Αντίσταση του ελληνικού λαού, που τέθηκε εξαρχής στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκού λαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη συντριβή του Άξονα και την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό ζυγό.

»Ας έχουν, λοιπόν, άπαντες υπόψη τους ότι η ιστορία έχει γραφτεί με το αίμα του ελληνικού λαού και δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται! Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και ενώνει τον ελληνικό λαό αλλά και αποτελεί γέφυρα ειρήνης και αντιφασιστικής πάλης με τον γερμανικό λαό!

»Όπως πάντα τόνιζε ο Μανώλης Γλέζος: “Απαιτούμε, δεν επαιτούμε!”. Και προσθέτουμε, από κοινού με τους Γερμανούς δημοκράτες  – αντιφασίστες που συμμετέχουν στον δίκαιο αυτό αγώνα: “Διεκδίκηση, όχι εκδίκηση! Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!”».