Στο παρελθόν ανήκει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης ΝΔ.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Ο Άκης Σκέρτσος ρωτήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι TRT για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, με αφορμή την παρουσίαση στη Λάρισα του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά και συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας που αξιώνει 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία και να τεθεί σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Ads

» Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – ώστε να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

» Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι δεν πρέπει να περιμένουν κάποια σχετική κίνηση», ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου Σωτήρη Πολύζου, μετά απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα.

Οι επίμαχες δηλώσεις μονοπωλούν το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε στο ζήτημα με νέα δήλωσή του – στροφή 180 μοιρών:

«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την Γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές. Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα».