Εκατοντάδες μαθήτριες σε διάφορες πόλεις του Ιράν έχουν δηλητηριαστεί μυστηριωδώς τους τελευταίους τρεις μήνες, προκαλώντας κύμα οργής και σύγχυσης στη χώρα.

Ads

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου στην ιερή πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης, όταν περίπου 50 μαθήτριες αρρώστησαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Οι περισσότερες πήραν εξιτήριο λίγο αργότερα, αλλά αρκετές χρειάστηκε να παραμείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση λίγων ημερών. 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» έγκλημα την ύποπτη δηλητηρίαση των μαθητριών και κάλεσε τις αρχές να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. «Πρόκειται για ένα ασυγχώρητο και μεγάλο έγκλημα … οι δράστες αυτού του εγκλήματος θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά» δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία για όσους κριθούν ένοχοι.

Περισσότερα από 1.000 κορίτσια σε διάφορα σχολεία του Ιραν έχουν υποστεί δηλητηρίαση από τον Νοέμβριο, με ορισμένους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να έχουν στοχοποιηθεί από εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ads

Σε αντίθεση με το γειτονικό Αφγανιστάν, το Ιράν δεν έχει ιστορικό θρησκευτικών εξτρεμιστών που στοχεύουν τις γυναίκες και την εκπαίδευση των κοριτσιών. Ακόμη και στο αποκορύφωμα της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 οι γυναίκες και τα κορίτσια συνέχισαν να φοιτούν σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Οι ύποπτες επιθέσεις που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 25 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, ωθώντας ορισμένους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.

Προσωρινή παράλυση

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και ναυτία, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι μαθητές εμφανίζουν προσωρινή παράλυση των άκρων τους.

Αυτή την εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι μια μαθήτρια στο Κομ πέθανε μετά από δηλητηρίαση. Η κρατική τηλεόραση μίλησε με τον πατέρα και τον γιατρό του κοριτσιού, οι οποίοι δήλωσαν ότι πέθανε από οξεία λοίμωξη και ότι δεν είχε δηλητηριαστεί.

Αρκετοί δάσκαλοι έχουν επίσης δηλητηριαστεί, ενώ επί μήνες, οι αρχές των σχολείων, τα γραφεία των διοικητών και το ιρανικό υπουργείο Υγείας είτε διέψευδαν είτε υποβάθμιζαν τα περιστατικά, αποδίδοντάς τα σε «πανικό» ή κάνοντας λόγο για «ήσσονος σημασίας» συμπτώματα.