Σε διαρκή κλιμάκωση, τείνοντας να μετατραπεί σε κρίση εκτός ελέγχου, είναι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον απόηχο της δήλωσης της Πόπης Τσαπανίδου για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη ως αποτέλεσμα εκβιασμού και της εντονότατης αντίδρασης της Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

Μέσα στη φασαρία κάνει αισθητή την παρουσία του ο επικεφαλής της αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε (στον ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει με βρωμιά στις εκλογές» και ότι η ατμόσφαιρα θυμίζει τις μέρες πριν από την ψηφοφορία για ΠτΔ (το 2014) όταν όποιος θα ψήφιζε τον Σταύρο Δήμο λασπωνόταν ότι «τα χει πάρει».

«Δεν είναι πρώτη φορά που αυτό το κόμμα διολισθαίνει σε τέτοιες κατηφόρες. Εύχομαι για το καλό της χώρας μας να είναι τελευταία, αλλά δεν το ελπίζω. Ούτε μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι από τέτοιες δηλώσεις, γιατί είναι δηλώσεις ευθέως ανάλογες με το κόμμα που εκπροσωπεί», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Μια μέρα πριν, στη Βουλή, ο Α. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο είχε φωνάξει: «Σε μας, αυτά δεν περνάνε. (…) Είναι συνηθισμένοι να μετατρέπουν σε βούρκο κάθε πεδίο πολιτικής μάχης αλλά και αυτή τη φορά θα τους αντιμετωπίσουμε με σθένος. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται από κανέναν και για κανέναν»,

Ads

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για εξωφρενικό ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου ότι το ΠΑΣΟΚ το εκβιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η κυβέρνηση.

«Όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάνε με τη ΝΔ, ας το πουν ευθέως, μην ψάχνουν για προσχήματ» έγραψε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Σε αυτήν τη φάση Ανδρουλάκης και Λοβέρδος κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος δεν είπε κάτι λιγότερο από τον Α. Λοβέρδο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (στον τ/σ ΣΚΑΪ). Σχολιάζοντας την απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είπε:

«Μετά την κακοποίηση του όρου προοδευτική κυβέρνηση πολιτική δεν θα αφήσουμε να κακοποιηθεί και ο όρος ανένδοτος αγώνας, ο όρος μίας ιστορικής πολιτικής και σταδιοδρομίας».

Μίλησε για «ανέξοδη επαναστατική γυμναστική» που «μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε εκεί ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Έκανε λόγο για «το δεύτερο κοινοβουλευτικό σωσίβιο του κ.Τσίπρα στον κ.Μητσοτάκη και σε σχέση με τις δηλώσεις Τσαπανίδου τόνισε:

«Δεν υπάρχει εκβιασμός, δεν υπάρχει εκβιαζόμενος. Αν η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κάποιος κρατάει μία πολιτική παράταξη και έχει στοιχεία και μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις συνιστά από μόνο του εκβιασμό».

Ενδεικτικό της απογοήτευσης που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι το άρθρο του Νίκου Μπίστη στο News 24/7.gr. στο οποίο επισημαίνει την «αντικειμενική δυσκολία προσδιορισμού κατεύθυνσης απο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το πολιτικό του GPS τη μια του λέει ‘στρίψτε αριστερά’ και την άλλη ‘στρίψτε δεξιά’. Ούτε το ένα είναι εύκολο, ούτε το άλλο. Αλλά χειρότερο από τα δυο είναι η αδυναμία επιλογής και η οχύρωση πίσω από μια βολική πλην απροσδιόριστη επίκληση αυτονομίας».