Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο, ανακοίνωσε την Δευτέρα το Κρεμλίνο, την ώρα που στην Γερμανία, η αποστολή ή όχι Leopard στην Ουκρανία τείνει να μετατραπεί σε πολιτική κρίση.

Ads

Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη «νευρικότητα» που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

«Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, η παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Σολτς.

Ads

Ο Γερμανός καγκελάριος, που δέχεται πιέσεις να επιτρέψει την αποστολή βαρέων αρμάτων Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams θα ήταν προϋπόθεση γι’ αυτό.

Τόσο ο καγκελάριος Σολτς όσο και ο πρόεδρος Μακρόν απέφυγαν να εκφράσουν την πρόθεσή τους αν θα παραδώσουν ή όχι βαρέα γερμανικά άρματα Leopard και γαλλικά Leclerc, με τον Γερμανό καγκελάριο να δέχεται μεγάλη πίεση στο θέμα αυτό λόγω των κατεπειγόντων αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα πράγματα μπλέχθηκαν περισσότερο, όταν την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει επισήμως άδεια από την κατασκευάστρια Γερμανία για να στείλει άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, ωστόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

Ο Μοραβιέτσκι επισήμανε ότι ακόμη και αν η Γερμανία δεν αποτελέσει μέρος αυτής της ad-hoc συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποστολή του σχετικού εξοπλισμού.

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία τόνισε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αποστολές πολεμικού υλικού από την Πολωνία προς την Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024 όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για το ζήτημα.
Οι εικασίες για τα σχέδια του Πούτιν για το 2024 –όταν με βάση το ρωσικό Σύνταγμα θα διενεργηθούν εκλογές– πληθαίνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
“Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα”, είπε ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητοι παρατηρητές και δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές εκλογές δεν είναι ελεύθερες ή δίκαιες με τον Πούτιν να έχει καταστείλει, εξορίσει ή φυλακίσει όλους τους βασικούς αντιπάλους του στη χώρα στη διάρκεια της παραμονής του στη εξουσία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.
Έχουν υπάρξει εξάλλου ευρείες καταγγελίες για εκλογική νοθεία, τις οποίες έχει απορρίψει το Κρεμλίνο.
Ως προς τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Πεσκόφ απέρριψε τη σημασία τους λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία πρακτική επίπτωση, όχι μόνο για την οργάνωση αλλά ούτε και για τη Ρωσία.
Την Παρασκευή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη Wagner, η οποία υποστηρίζει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και διεκδικεί εύσημα για επιτυχίες επί του πεδίου της μάχης και προανήγγειλαν νέες κυρώσεις εις βάρος της που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.
Επιπλέον, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επικοινωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που υποστηρίζει, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα στους πυρηνικούς σταθμούς της, δείχνει τη σημασία του διαλόγου με την ΙΑΕΑ.