Έχω μια εξήγηση για την τρομερή συμπάθεια που τρέφει ο κ. Μητσοτάκης για τον Γκουαϊδό, τον τύπο που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας το 2019 και καθαιρέθηκε χθες από τους ίδιους τους βουλευτές του. Οπως είναι γνωστό η πρώτη διπλωματική κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την ανάληψη της εξουσίας, ήταν να τον αναγνωρίσει ως πρόεδρο.
 
Η αγάπη του προς τον Γκουαϊδό έχει μάλιστα ξεκινήσει, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. «Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει απόλυτα τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και ζητά άμεσα τη διενέργεια εκλογών», δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2019. «Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα και να σταματήσει να ντροπιάζει τη χώρα μας».
 
Λίγες μέρες πριν τη δήλωση Μητσοτάκη, στις 31 Ιανουαρίου του 2019, είχε γίνει ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση του Γκουαϊδό. Στην ομάδα της Αριστεράς είχαμε τηρήσει ως στάση αρχών τη μη ανάμιξη στις εσωτερικές  υποθέσεις της Βενεζουέλας: δεν επρόκειτο για ένα δικτατορικό καθεστώς, αλλά για μια χώρα που το βασικό της αμάρτημα ήταν ότι έχει πετρέλαιο, και μάλιστα στην πίσω αυλή των ΗΠΑ.
 
Διαβάστε επίσης: Βενεζουέλα: ο « πρόεδρος » Γκουαϊδό καταργήθηκε από τους δικούς του!
 
Η κατάσταση ήταν πολύ πολωμένη ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και στη φιλοαμερικανική αντιπολίτευση. Είχαμε τότε υποστηρίξει τις μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ, των μετριοπαθών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής αλλά και του ίδιου του Πάπα, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, με απώτερο στόχο τη διενέργεια εκλογών. Για αυτό είχαμε ψηφίσει αντίθετα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αναγνώριση του Γκουαϊδό.
 
Αυτό δεν σήμαινε φυσικά συμφωνία με τις καταπιεστικές πρακτικές και τα λάθη της κυβέρνησης Μαδούρο. Ήταν παρ όλα αυτά μια εκλεγμένη κυβέρνηση, αντίθετα με τον ουρανοκατέβατο «πρόεδρο», που είχε στην πραγματικότητα διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον.
 
Στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2019 δεν ψηφίσαμε υπέρ του προέδρου Μαδούρο της Βενεζουέλας, αλλά κατά της αναννώρισης του εγκάθετου και υπέρ μιας συναινετικής λύσης. Το πόση λάσπη έπεσε δεν περιγράφεται. «Κούλογλου, Κούνεβα στήριξαν Μαδούρο, είπαν όχι στην αναγνώριση Γκουαϊδό». «Μαδούρο στήριξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο» και δεν συμμαζεύεται.
 
Διαβάστε επίσης: H Βενεζουέλα και η σοβαρότητα
 
Μετά από 6 μήνες ήρθε η ΝΔ στην εξουσία και αναγνώρισε τον γίγαντα της αντιπολίτευσης.«Εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας, ευχαριστώ τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση που αναγνωρίζει τον αγώνα μας για μια ελεύθερη Βενεζουέλα. Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, θα είναι αδιαμφισβήτητα ένας σπουδαίος Ευρωπαίος σύμμαχος στον αγώνα μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκουαϊδό.
 
Δεν πέρασε λίγος καιρός και ο εκλεκτός του λίκνου της δημοκρατίας άρχισε να βυθίζεται στη διαφθορά. «Εξεταστική Επιτροπή του κοινοβουλίου κάλεσε τον ίδιο κι άλλους 30, οι περισσότεροι πρώην βουλευτές, να λογοδοτήσουν για κατάχρηση εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία», έγραφε σε ρεπορτάζ της η «Ντόιτσε Βέλλε». «Σε βάρος του Γκουαϊδό τρέχουν τουλάχιστον πέντε ανακρίσεις και ο γενικός εισαγγελέας Ταρέκ Σαέμπ του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα».
 
Ο Γκουαϊδό κατηγορείται ότι έκλεβε τα χρήματα της οικονομικής υποστήριξης των ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους τα είχαν «κλέψει» από το δημόσιο της Βενεζουέλας, κατάσχοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό. Υπεράνω πάσης αριστερής υποψίας, η «Ντόιτσε Βέλλε σχολίαζε το όλο φιάσκο:
 
«Το γεγονός ότι ο κατά φαντασίαν πρόεδρος, παρότι χρηματοδοτήθηκε γενναία από τις ΗΠΑ,  απέτυχε παταγωδώς σε μια πολύ φτωχή χώρα με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, τα λέει όλα. Τα χρήματα προέρχονται από τις καταθέσεις στο εξωτερικό των περιουσιακών στοιχείων της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PDVSA, της Βενεζουέλας. Πόσες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκλάπησαν, -περί αυτού πρόκειται-, από τη δημόσια περιουσία της Βενεζουέλας δεν είναι γνωστό, καθώς η Ουάσιγκτον δεν δημοσιοποιεί  τα ακριβή ποσά και τους παραλήπτες ».
 
Διαβάστε επίσης: Το φιάσκο Γκουαϊδό: η αποικιοκρατία και η ψωροκώσταινα
 
Παρά τις ανακρίσεις για τις υποθέσεις διαφθοράς, η στενή σχέση Μητσοτάκη- Γκουαϊδό συνεχίστηκε, πράγμα που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Στις αρχές του 2020 το ζευγάρι συναντήθηκε στο Νταβός και έβγαλε σέλφι( φωτογραφία του άρθρου). Το φθινόπωρο βρέθηκαν ξανά σε διαδυκτιακή εκδήλωση, που έγινε στην Αθήνα. Ο Χουάν Γκουαϊδό  ήταν εκ των ομιλητών, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Athens Democracy Forum 2020.
 
Στο μεταξύ όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του βρόμικου παιχνιδιού άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις. Μέχρι και οι New York Times, που είχαν υποστηρίξει το πραξικόπημα κατά του Τσάβες και είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δαιμονοποίηση του Μαδούρο.
 
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανάγκες για πετρέλαιο , αποδείχθηκε ότι η όλη φασαρία  δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη δημοκρατία, καθώς οι ΗΠΑ άρχισαν τα ανοίγματα προς το Καράκας. Στο τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα,  απηύδησαν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κόβοντας  τα σχοινί που  κουνούσε τη μαριονέτα.
 
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μεγάλη συμπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, για μια παντελώς αναξιόπιστη φιγούρα. Το γρήγορο πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης στην Ουάσιγκτον. Ο  παραδοσιακός επαρχιωτισμός και καιροσκοπισμός της ελληνικής δεξιάς, που χρησιμοποίησε ένα περίπλοκο διεθνές πρόβλημα για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η υποσυνείδητη έλξη του κ. Μητσοτάκη προς διεφθαρμένους ηγέτες Και τέλος, όχι λιγότερο σημαντικό, ο πρόεδρος της ΝΔ αισθάνεται ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον « πρόεδρο» της Βενεζουέλας: είναι κατασκευασμένοι, χάρις σε ένα σύστημα δημιουργίας «ηγετών», προπαγάνδας και στήριξης από ισχυρά εξωθεσμικά κέντρα.
 
Μέχρι οι βουλευτές της ΝΔ να αποφασίσουν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: ποια είναι σήμερα η θέση της, για την ατυχή απόφασή της να αναγνωρίσει για πρόεδρο τον Γκουαϊδό, που εξέθεσε τη χώρα;

Ads