Σε ηλικία 82 ετών ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ads

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ή όπως έγινε ευρέως γνωστός Πελέ, νοσηλευόταν εδώ και εβδομάδες σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, δίνοντας  σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Οι κόρες του Πελέ, Φλάβια και Κέλι Κριστίνα Νασιμέντο, ήταν στο πλευρό του τις περασμένες ημέρες, ενώ το Σάββατο (24/12) έφθασε στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» και ο γιός του, Εντίνιο, για να περάσουν μαζί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο Πελέ εισήχθη στο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στις 29 Νοεμβρίου προκειμένου να επανεκτιμηθεί η θεραπεία του για τον καρκίνο που ήταν αναποτελεσματική, αλλά έπειτα εμφάνισε και λοίμωξη του αναπνευστικού που προκλήθηκε λόγω Covid-19. 

Ο πρώτος μεγάλος του ποδοσφαίρου

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της πολιτείας Μίνας Ζεράις, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με τον θάνατό του να προκαλεί θλίψη σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Το ρεκόρ των 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, ενώ κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές, το 1958, το 1962 και το 1970.

Την πρώτη φορά, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τουρνουά της Σουηδίας, το 1958, όπου εντυπωσίασε, σκοράροντας ακόμη και στον τελικό, κόντρα στη διοργανώτρια ομάδα (5-2). Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Χιλή και σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε το δεύτερο τίτλο, αν κι ένας τραυματισμός στη βουβωνική χώρα στο δεύτερο ματς της διοργάνωσης τον ανάγκασε στη συνέχεια να μείνει μακριά από τους αγώνες και παρόλο που προσπάθησε, δεν μπορούσε να παίξει. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε με 3-1 την τότε Τσεχοσλοβακία.

Το 1970, στο Μεξικό, έφτασε στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο και στην απόλυτη αποθέωσή του, σημειώνοντας μάλιστα το πρώτο από τα τέσσερα γκολ που η Βραζιλία πέτυχε στον τελικό, επικρατώντας με 4-1 της Ιταλίας. 

Αποχώρησε από τη σκηνή την 1η Οκτωβρίου 1977, τότε που έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι του. Ένα φιλικό ματς, όπου αντίπαλες ήταν οι δύο ομάδες με τις οποίες αγωνίσθηκε στην καριέρα του, ο Κόσμος της Νέας Υόρκης και η Σάντος. 
 
Το ματς έγινε στο Στάδιο Giants του Νιου Τζέρσεϊ, μπροστά σε 77.000 φιλάθλους, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ και ένας θρύλος του αθλητισμού, ο Μοχάμεντ Αλι.

Ο Πελέ έπαιξε με την ομάδα των ΗΠΑ στο πρώτο ημίχρονο και εκείνη της Βραζιλίας στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν με γκολ του Ρεϊνάλντο, αλλά ο Πελέ ισοφάρισε με εκτέλεση φάουλ, σημειώνοντας το τελευταίο γκολ της καριέρας του. Το γκολ της νίκης για την Κόσμος της Νέας Υόρκης σημείωσε ο Ραμόν Μίφιν.

Απολαύστε ένα μικρό δείγμα της μαγείας του Βασιλιά Πελέ με δέκα φανταστικά γκολ