«Αυτό που συμβαίνει είναι ασφαλώς μια τραγωδία. Μια κοινή τραγωδία. Όμως δεν είναι το αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τρίτων χωρών»: Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σημερινή συνεδρίαση των επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ads

Είχε προηγηθεί η χθεσινή παραδοχή του ότι η κατάσταση στις τέσσερις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει η Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να τις έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της, είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Ο Ρώσος πρόεδρος, στην έναρξη της ομιλίας του, ευχαρίστησε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την «εκστρατεία» στην Ουκρανία μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του, ενώ ο επικεφαλής της Άμυνάς του, Σεργκέι Σοϊγκού, πρότεινε την αύξηση ηλικίας για την υποχρεωτική ρωσική στρατιωτική θητεία σε ένα νέο εύρος 21-30 ετών, σε σύγκριση με τα 18-27 έτη που είναι σήμερα.

Η Ρωσία δημοσιοποίησε για τελευταία φορά τις απώλειές της στον πόλεμο στην Ουκρανία στις 21 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 5.937 στρατιώτες. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τις περισσότερες διεθνείς εκτιμήσεις. 

Ads

Δεν απέφυγε τις αιχμές κατά της Δύσης σημειώνοντας «οι στρατιωτικές δυνατότητες όλων των μεγάλων κρατών του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται, ουσιαστικά, κατά της Ρωσίας. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας, όμως, πολεμούν για τη Ρωσία με θάρρος και αποφασιστικότητα. Όλες οι ικανότητες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι γνωστές σε εμάς. Όλα έχουν αναλυθεί και έχουμε κάνει τα πάντα για να αυξήσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες».

 

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν ελλείψεις στο πεδίο της μάχης». «Τρόφιμα, στολές, φάρμακα, κράνη, αλεξίσφαιρα, πρέπει όλα να είναι στο πιο σύγχρονο και ανώτερο επίπεδο. Δεν έχουμε περιορισμούς στη χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η διαδικασία της επιστράτευσης αντιμετώπισε προβλήματα και δεν έγινε με βάση τα σχέδια της Μόσχας, για να σημειώσει ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες.

 

«Η εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μας έδειξε ότι η χρήση μη επανδρωμένων είναι πλέον απαραίτητη και θα πρέπει αυτή να συνδέεται με τις υπόλοιπες μάχιμες μονάδες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «ξέρω ότι η βιομηχανία μας έχει όλες τις ικανότητες να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο εναέριων και χερσαίων μη επανδρωμένων οχημάτων με τα καλύτερα χαρακτηριστικά, ανάμεσά τους και στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης».  

 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη πως ο ρωσικός στόλος θα εφοδιαστεί από τις αρχές Ιανουαρίου με νέους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon, ένα όπλο που ανήκει στη νέα γενιά όπλων που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τη Μόσχα. «Στις αρχές Ιανουαρίου, η φρεγάτα Ναύαρχος Γκορσκόφ θα είναι εξοπλισμένη με νέους πυραύλους Zircon, που δεν έχουν αντίστοιχους σ’ όλο τον κόσμο», δήλωσε.

 

Τέλος, επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει σε πολεμική ετοιμότητα και θα συνεχίσει να βελτιώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς «αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ανεξαρτησία, εδαφική μας ακεραιότητα και για την ισορροπία δυνάμεων παγκοσμίως».