Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά στο Ευροκοινοβούλιο, ενώ με μια τσάντα γεμάτη χρήματα και έτοιμος να αποχωρήσει εντοπίστηκε και ο πατέρας της, όπως αναφέρει δημοσίευμα. 

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα L’Echo, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο, ενώ πέρασε το βράδυ της Παρασκευής στο κρατητήριο. Την ίδια ώρα, κατά την ίδια πηγή, ο πατέρας της είχε ενημερωθεί από συνεργάτες του για τα όσα συνέβαιναν και ετοιμαζόταν να φύγει.

Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, η υπόθεση που ερευνάται αφορά σε «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος», ενώ οι σχετικές έρευνες είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Το χρονικό

Η Έυα Καϊλή αρχικά προσήχθει την Παρασκευή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι της, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τελικά οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή της.

Νωρίτερα, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ανακοινώσει πως τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής Le Soir, η Εύα Καϊλή, μαζί με τον σύντροφό της εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς, γεγονός που οδήγησε τις βελγικές αρχές να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι της. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στο σφράγισμα του γραφείου της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και του Βέλγου Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλλα . Τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή του είχε περιγράψει το Κατάρ ως ένα «καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες χώρες της περιοχής».

Διαβάστε επίσης:

Οι ραγδαίες εξελίξεις οδήγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το κόμμα, καθώς για τη διαγραφή της θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα του κινήματος, ενώ μέσω του εκπροσώπου του Δ. Μάντζου το κόμμα κάλεσε την ίδια να παραδώσει την έδρα της. Αντίστοιχα, η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ανέφερε: «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του είχαν αναφέρει: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ερευνητικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες».

Και προσθέτει: «Δεδομένης της σοβαρότητας των ισχυρισμών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών επί οποιωνδήποτε φακέλων και ψηφοφοριών στην ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδίως όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Η έρευνα των βελγικών αρχών

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις το πρωί.

Ο τελευταίος, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

Τέλος, η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».