Προσπάθεια εκφοβισμού από έναν «ανύπαρκτο ρεπόρτερ» καταγγέλλουν οι Reporters United, εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών, κι ενώ πρόκειται για μέσο που έχει αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Ads

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Reporters United, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δύο δημοσιογράφοι του μέσου συνάντησαν μια πηγή με πολύ καλή γνώση του σκανδάλου των υποκλοπών, όπου τους προειδοποίησε πως  πρόσωπα συνδεδεμένα με κρατικό θεσμό «σας ψάχνουν. Τις επόμενες μέρες να περιμένετε κάτι».

Σχεδόν 36 ώρες αργότερα, οι Reporters United δέχονται ένα «περίεργο» μέιλ. Το θέμα αφορούσε «Ερωτήματα που αφορούν την οικονομική διαφάνεια – Έρευνα Δημοσιογράφων» («Questions regarding financial transparency – Journalists Research»).

Ο αποστολέας απηύθυνε 16 ερωτήματα προς το μέσο, μεταξύ άλλων σχετικά με την οικονομική διαφάνεια του εγχειρήματος και το παρελθόν των συντελεστών του.

Ads

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, παρά το γεγονός πως κάποια ερωτήματα ήταν εύλογα, ενώ άλλα είχαν σκοπό να παραπλανήσουν, υπήρχε μια τρίτη κατηγορία που δημιούργησε προβληματισμό: «Ο αποστολέας γνώριζε με εξαντλητική ακρίβεια (μέχρι δεκαδικού ψηφίου) φορολογικά δεδομένα του Reporters United που δεν είναι δημόσια, και άρα η πρόσβαση σε αυτά θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο εκ των έσω, μέσω του συστήματος Τaxis και της ΑΑΔΕ».

Το «ύποπτο» μέιλ

Από το μέιλ αποστολής των ερωτήσεων ([email protected]) προέκυψε ότι ο φορέας που δήθεν κάνει την έρευνα για το Reporters United λέγεται DW Free Journal. Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τον σχετικό ιστότοπο, ωστόσο όπως αναφέρουν τους έκανε εντύπωση ότι δεν είχε ούτε μια δημοσιευμένη έρευνα.

Τελικά, μια αναζήτησή τους στα δεδομένα του domain αποκάλυψε ότι το «dwfreejournal.org» δημιουργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή την ίδια μέρα που έλαβαν τα ερωτήματα για το Reporters United. Επίσης, δεν βρήκαν τίποτα σχετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, όπως ενημερώνουν, ίδιο το Gmail έκρινε ως ύποπτο το μέιλ που έλαβαν και προειδοποίησε ότι «δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν προήλθε από το dwfreejournal.org». («Gmail could not verify that it actually came from dwfreejournal.org».)

Επιχείρηση «spear phishing»

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η όλη προσπάθεια μοιάζει με επιχείρηση «Spear phishing», δηλαδή για μια ηλεκτρονική επίθεση που έχει στόχο «να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο».

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι για να στηθεί και να υπηρετηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, δαπανήθηκαν χρήματα και εργατοώρες σε έξι διαφορετικά επίπεδα: έρευνα των οικονομικών και νομικών δεδομένων του Reporters United, έρευνα στις δραστηριότητες και στα δίκτυα κοινωνικών επαφών των μελών του, πρόσβαση σε φορολογικά δεδομένα της ΑΑΔΕ που δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα, στήσιμο ιστοσελίδας, αποστολή ερωτημάτων και απόδοσή τους στα αγγλικά, προσπάθεια απόκρυψης των ψηφιακών ιχνών της όλης επιχείρησης», επισημαίνει το δημοσίευμα, για να τονίσει στη συνέχεια πως υπάρχουν και κάποια ακόμη ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το μήνυμα «περίεργο» στην καλύτερη:

  1. Όνομα αποστολέα δεν υπήρχε, ούτε ιδιότητα, παρά μόνο το κρυπτικό dw.
  2. Το μέιλ έφτασε στο inbox μας στις 11 Νοεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δικάσιμο που είχε οριστεί για την εκδίκαση της αγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θανάση Κουκάκη και των δύο ρεπόρτερ που υπέγραψαν την έρευνα η οποία προκάλεσε την παραίτηση του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού. Και με deadline για να απαντήσουμε στις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη μέρα από τη δικάσιμο. Ωστόσο, να σημειώσουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια δημοσίευση ή νέα επικοινωνία από τον φανταστικό δημοσιογράφο.
  3. To μήνυμα και οι ερωτήσεις ήταν γραμμένα στα αγγλικά, αλλά η γλώσσα πρόδιδε ότι αυτός που το έγραψε είχε στην ουσία κακομεταφράσει το περιεχόμενο από τα ελληνικά στα αγγλικά.
  4. Τόσο το μέιλ όσο και η ιστοσελίδα του άγνωστου αποστολέα παραπέμπει με τα αρχικά DW στην Deutsche Welle και στην εκπομπή της με τίτλο «Journal». Όταν μάλιστα γκουγκλάραμε το «DW Free Journal», όλα τα αποτελέσματα στην αναζήτηση αφορούσαν το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης και την ειδησεογραφική εκπομπή. Ίσως ο αποστολέας να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να προσδώσει, χωρίς επιτυχία βέβαια, αξιοπιστία στο μήνυμά του, συνδέοντας τον εαυτό του με ένα αξιόπιστο μέσο – πρακτική η οποία θυμίζει τα λινκ με απομιμήσεις ιστοσελίδων που εστάλησαν από το Predator στην προσπάθεια παγίδευσης τηλεφώνων.

Η αγγλόφωνη ιστοσελίδα DWFreeJournal.org, όπως περιγράφεται, υποτίθεται πως φιλοξενεί τη δουλειά κάποιου «Dave Woods», ο οποίος περιγράφεται ως «έμπειρος δημοσιογράφος πολυμέσων με 18ετή εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ».

Πριν απαντήσουν στα ερωτήματα, οι Reporters United ζήτησαν από τον «Dave Woods» να τους παράσχει έστω ένα ελάχιστο στοιχείο ταυτότητας. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη.