Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η οικονομική αστάθεια και ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η κατασκοπεία και οι κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων είναι παράγοντες που καθιστούν το περιβάλλον του Τύπου στην Ελλάδα ανησυχητικό και προκλητικό, δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάια Σεβέρ, στη EURACTIV Ελλάδας.

Ads

«Στο συνέδριο, γίναμε μάρτυρες επιθέσεων από κυβερνητικούς εκπροσώπους στους δημοσιογράφους λόγω των ευρημάτων της ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (Media Freedom Rapid Response – MFRR), καθώς και δυσπιστίας ως προς τη συνάφεια της έκθεσης MFRR.

«Αλλά τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα, όπως εκείνο της δολοφονίας του δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» επισήμανε η Σεβέρ, η οποία είναι επίσης μια πολύ σεβαστή Κροάτισσα δημοσιογράφος.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ερευνητής δημοσιογράφος και διακεκριμένος δημοσιογράφος του εγκλήματος, σκοτώθηκε από δύο ενόπλους μπροστά από το σπίτι του στην Αθήνα, στις 9 Απριλίου 2021. Έκτοτε δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας.

Ads

«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην ενημέρωση για τη μεταναστευτική πολιτική, τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης», δήλωσε η Σεβέρ.

«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επιθετικότητα και παρενόχληση από την αστυνομία και τους διαδηλωτές χωρίς την πολιτική βούληση να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους όταν κάνουν ρεπορτάζ σε διαδηλώσεις» πρόσθεσε η Σεβέρ.

Στο πάνελ του «Συνεδρίου της Σαμοθράκης», η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη. «Συγκεκριμένα, τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους» επισήμανε η Σεβέρ.

Όσον αφορά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, η Σεβέρ δήλωσε ότι «τα σημερινά γεγονότα με τις υποκλοπές και το Pegasus είναι πράγματι απίστευτα».

«Τελικά, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και την ανακάλυψη των υποκλοπών σε δημοσιογράφους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο και θα διορθώσει το σύστημα παρακολούθησης», δήλωσε επίσης η Σεβέρ.

«Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», είπε, σημειώνοντας τη «βαθιά δυσπιστία» των δημοσιογράφων στη χώρα.

Ωστόσο, οι υποκλοπές και οι μηνύσεις/αγωγές με στόχο τον εκφοβισμό (SLAPPs) δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν εξήγησαν την οικονομική τους κατάσταση. Είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να κάνουν πολλές δουλειές. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους και είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας», δήλωσε η Σεβέρ.

«Όλοι αυτοί είναι σκληρά εργαζόμενοι, ταλαντούχοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, εκτός από τον αγώνα για επιβίωση, αντιμετωπίζουν εμφανή εχθρότητα από πολιτικούς, πιθανή κατασκοπεία και επιθέσεις», δήλωσε η Σεβέρ, προσθέτοντας ότι «πολλοί από αυτούς δέχονται το βάρος των αγωγών SLAPP.

Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, η οποία έχει «εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και με την ελαχιστοποίηση των επικριτικών και διαφορετικών φωνών.

Το 2021, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις, με αποτέλεσμα να έχει τη χειρότερη επίδοση που είχε ποτέ στην ΕΕ.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Reuters, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ 46 άλλων χωρών, όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν αν ο τοπικός τους Τύπος ήταν ελεύθερος. Σε πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι το 7% των πολιτών δήλωσε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα από αθέμιτη πολιτική επιρροή, ενώ το 8% από αθέμιτη επιχειρηματική επιρροή.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», δήλωσε η Σεβέρ στη EURACTIV Ελλάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου για το 2022, επανέλαβε τις σημαντικές ανησυχίες της και συνέστησε στην Ελλάδα να «θεσπίσει νομοθετικά και άλλα προστατευτικά μέτρα για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων».

«Αυτά είναι τα γεγονότα. Είχα πολλές επαφές και συζητήσεις με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Σαμοθράκη- κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική και προκλητική. Υποσχέθηκα ότι η Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Δημοσιογράφων θα βοηθήσει και θα παράσχει κάθε υποστήριξη στους Έλληνες συναδέλφους» πρόσθεσε η Σεβέρ.

Πηγή: euractiv.gr