Ο πόλεμος της Ρωσίας πρέπει να τελειώσει τώρα, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει», δήλωσε περιγράφοντας «την ουκρανική φόρμουλα για την ειρήνη».

Ads

«Η Ουκρανία πρωτοστατούσε πάντα στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, και ο κόσμος το έχει δει. Και αν η Ρωσία λέει ότι δήθεν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, ας το αποδείξει με πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να περιμένει, να δημιουργήσει τις δυνάμεις της και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει συμφωνία Μινσκ 3, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία», ανέφερε.

«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει ένα σύνολο λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν για να εγγυηθούν πραγματικά την ειρήνη», είπε συνοψίζοντας  τις προτάσεις του, «λύσεις – συγκεκριμένες και ειλικρινείς»:

1. Πυρηνική ασφάλεια.
2. Ασφάλεια τροφίμων.
3. Ενεργειακή ασφάλεια.
4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.
5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.
6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.
7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
8. Αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος
9. Αποτροπή κλιμάκωσης.
10. Καθορισμός του τέλους του πολέμου.

Ads

«Η Ουκρανία προσφέρει την ευκαιρία στα κορυφαία κράτη του κόσμου να είναι συνδημιουργοί της ειρήνης μαζί μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία πάντοτε πρωτοστατούσε στην προσπάθεια για ειρήνη και ο κόσμος το έχει δει. Αν η Ρωσία λέει ότι προτίθεται να τελειώσει τον πόλεμο, ας το αποδείξει στην πράξη. Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να περιμένει, να ανασυντάξει τον στρατό της και μετά να αρχίσει εκ νέου μια σειρά από τρομοκρατικές πράξεις, αποσταθεροποιώντας τον πλανήτη. Δεν πρέπει να υπάρξει μια τρίτη συμφωνία του Mινσκ, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μόλις συμφωνηθεί», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει μια δέσμη λύσεων που μπορεί να εφαρμοστεί και να εγγυηθεί εν τοις πράγμασι την ειρήνη».

Τι είπε στη G20

Μιλώντας στη G20, o Zελένσκι υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα κλιμακωθούν οι πιέσεις για ειρήνη, μετά την ήττα της Ρωσίας στη Χερσώνα. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν μετά την αποχώρησή τους από την πόλη του ουκρανικού Νότου και είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες μάχες έως ότου η Ουκρανία ανακτήσει τον έλεγχο όλων των κατεχόμενων εδαφών της.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει και μπορεί να σταματήσει ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος», είπε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης με τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητά της. Τόνισε όμως ότι το Κίεβο δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία, το έδαφος ή την ανεξαρτησία της, ενώ ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι Ουκρανοί κρατούμενοι.

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.
«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» – προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.

Παράταση της συμφωνίας για σιτηρά

Όσον αφορά τη συμφωνία με τα σιτηρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.