Στο πλαίσιο του φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…» ο πολύχωρος Vault παρουσιάζει από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ένα έργο αφιερωμένο στη μητέρα του λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή με τίτλο «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή».

Ads

Ένας θεατρικός μονόλογος που παρουσιάζει την ζωή της μητέρας του λογοτέχνη αλλά και τον ίδιο τον Κώστα Ταχτσή μέσα από τα μάτια της. Η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη είναι αφαιρετική καθώς η ηθοποιός εμφανίζεται με ένα ριχτάρι καθισμένη σε ένα ξύλινο σεντούκι και κάποιες λάμπες για τον φωτισμό γύρω της. Η επιλογή αυτή είναι ιδανική, καθώς βοηθά τον θεατή να εστιάσει στην ερμηνεία της ηθοποιού Ράνιας Σχίζα και το εξαιρετικό κείμενο της Κικής Μαυρίδου χωρίς να αποσπάται.

image

Το κείμενο είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μεταφέρει τον θεατή τόσο στην εποχή και στα μέρη που περιγράφει η πρωταγωνίστρια αλλά ταυτόχρονα να κάνει βαθιά ψυχαναλυτική στον χαρακτήρα της Έλλης. Η αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά χρόνια της Έλλης Ταχτσή και διηγείται την ζωή της που ήταν γεμάτη κακουχίες. Παράλληλα δείχνει την σχέση που είχε με τα άτομα της οικογένειας της και αργότερα με τα παιδιά της.

Ads

Σε όλη αυτή την εξιστόρηση υπάρχουν πάντα οι αναφορές στον γιο της Κώστα και στο τι φταίει «για το πως έγινε όπως έγινε» κρατώντας με αυτό τον τρόπο το δεύτερο κεντρικό πρόσωπο της παράστασης στο μυαλό του θεατή συνεχώς, αλλά και τον λόγο που αργότερα υπήρχε η μόνιμη σύγκρουση μεταξύ τους.

Η απόδοση του κειμένου ωστόσο δεν θα λειτουργούσε χωρίς την εξαιρετική ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα, η οποία χωρίς ίχνος μελοδραματισμού αποδίδει τόσο τα ανάλαφρα σημεία όσο και την ένταση και τα ξεσπάσματα με την κινησιολογία και την έντονη εκφραστικότητα της να μαγνητίζει τον θεατή σε κάθε δευτερόλεπτο της ερμηνείας της.

image

Στο σύνολο της η παράσταση είναι καταγραφή μίας εποχής σκληρής που σημάδευε τους ανθρώπους της και αυτά τα σημάδια «ξεσπούσαν» στις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα μεταφέρει την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου που επιδίωκε την ελευθερία,και την αγάπη, έχοντας όμως παράλληλα «δεσμά» που δεν μπορούσε να τα λύσει και να τα πετάξει.

Όλα αυτά με τον γιο της Κώστα στο παρασκήνιο τον οποίο στην παράσταση βλέπουμε μέσα από τα μάτια της αλλά και ακούμε μέσα από την φωνή του Νίκου Καραθάνου σε κάποια σημαντικά σημεία της αφήγησης, μαθαίνοντας έτσι για τα δικά του «σημάδια» που του προκάλεσε η προβληματική σχέση με την μητέρα του.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης
Κατασκευή κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς
Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions
Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις  Αιγόκερως
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης:  Χρύσα Ματσαγκάνη και Biri Biri Communications (B.B.C. Athens)
Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Ημέρες Παραστάσεων:
Από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο στις 18:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων:

Προπώληση Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού