Εκτός από τα προβλήματα στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, μετά την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται πως αντιμετωπίζει προκλήσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ads

Ήδη άλλωστε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περίπου 700 χιλιάδες, μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης. Μάλιστα, πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν πως η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του μεγαλώνει, δεχόμενος επικρίσεις για τη διαχείριση συνολικά της κατάστασης.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι πιέσεις πηγάζουν από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, μέλος του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου. Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, φέρεται να εξέφρασε απευθείας παράπονα στον Πούτιν για κακή διαχείριση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Από την έναρξη της κατοχής έχουμε γίνει μάρτυρες αυξανόμενων ανησυχιών από αρκετά μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν», δήλωσε στην Washington Post αξιωματούχος δυτικών μυστικών υπηρεσιών. «Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι πηγάζουν ως επί το πλείστον από τις πρόσφατες ρωσικές απώλειες, τη λανθασμένη κατεύθυνση και τις εκτεταμένες στρατιωτικές ελλείψεις».

Ads

Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η κριτική για την εισβολή του Πούτιν ήταν «συνεπής με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η εκστρατεία για τους Ρώσους και το κλίμα που επικρατεί στο Κρεμλίνο».

Όπως μεταδίδει η Telegraph, ο Ρώσος πρόεδρος ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο των στρατιωτικών του διοικητών καθώς ο στενός του σύμμαχος Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Άμυνας, παραγκωνίστηκε νωρίτερα αυτό το έτος, αφού υπήρχαν αναφορές για διαμάχες των δύο ανδρών καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Μάλιστα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε σε υποχωρήσεις και ήττες των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, ο πιο σημαντικός παρουσιαστής ειδήσεων της Ρωσίας, ανέφερε σε ενημερωτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι Rossiya 1 ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά για εμάς στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία».

Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, πρόκειται για οδηγία θα έχει δοθεί απευθείας από το Κρεμλίνο. «Ο λόγος είναι η ανησυχία του Πούτιν ότι η πολύ αισιόδοξη προπαγάνδα του προκαλεί αυξανόμενες αμφιβολίες στο κοινό», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν απέπεμψε τον διοικητή της ανατολικής στρατιωτική περιφέρειας, τον στρατηγό Αλεξάντρ Τσάικο. Ο ίδιος είχε υπό τον έλεγχό του στρατεύματα που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας, αλλά όπως αναφέρει το Reuters, μεγάλος μέρος της δύναμής τους αναπτύσσεται επί του παρόντος στην Ουκρανία.

Πριν από λίγες μέρες, τη Δευτέρα, είχε αντικατασταθεί ένας ακόμη διοικητής, ο στρατηγός Αλεξάντρ Ζουραβλίοφ, της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, λίγο μετά τις απώλειες που κατέγραψαν οι Ρώσοι στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο, είχε αντικατασταθεί ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάλοφ, αρμόδιος για τον εφοδιασμό, ενώ τον Αύγουστο είχε απολυθεί ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν μοιάζει να βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση από την αρχή του πολέμου, επιδεικνύοντας όμως την πρόθεσή του να κάνει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει. Όπως σημειώνει το Foreignaffairs, η αντεπίθεση της Ουκρανίας άλλαξε τα σχέδιά και τους υπολογισμούς του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, το Κρεμλίνο δεν περίμενε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα εξαπέλυαν μια τέτοια αντεπίθεση, θεωρώντας πως θα έχουν το χρόνο που χρειάζονται για να επιβληθούν ολοκληρωτικά στα εδάφη που είχαν καταλάβει, με την ουκρανική κυβέρνηση να αναγκάζεται να συνθηκολογήσει.

Το πραγματικό του σχέδιο φαίνεται πως δεν αλλάζει, ωστόσο οι τακτικές είναι εκείνες που μάλλον θα διαφοροποιηθούν, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο και για χρήση πυρηνικών, δίνοντας έμμεσα κι ένα «τελεσίγραφο». Άλλωστε, με την προσάρτηση των ουκρανικών προηγουμένως περιοχών, μετά τα δημοψηφίσματα, η Ρωσία δηλώνει πως η συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αποτελεί ευθεία επίθεση στην ίδια.  

Όπως τονίζει το περιοδικό, οι πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Ρωσίας ίσως οδηγήσουν ανώτερους αξιωματούχους να παρακούσουν τον πανίσχυρο μέχρι στιγμής Πούτιν και να στραφούν εναντίον του.

Στην τελική, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, ωστόσο όπως τονίζει το ForeignAffairs, ίσως η Ουκρανία λειτουργήσει σαν ένα «δηλητηριώδες χάπι», καταδικάζοντάς τον σε ήττα.

Η ένταση άλλωστε δείχνει να αυξάνεται, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά από την εθνική κοινότητα «προληπτικά πλήγματα» σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, με το Κρεμλίνο να αντιτείνει πως αυτό αποτελεί έκκληση για παγκόσμιο πόλεμο.