Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και το κακόβουλο λογισμικό Predator φέρνει στο φως δημοσίευμα του InsideStory και υπογράφουν ο Τάσος Τέλλογλου και η Ελίζα Τριανταφύλλου, για τον «δεύτερο μέτοχο της Intellexa AE».

Ads

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, νέα στοιχεία δείχνουν ότι από τον Μάιο του 2020 η ελληνική Intellexa ΑΕ, που εμπορεύεται το spyware Predator, είχε και έναν δεύτερο μέτοχο πλην της Thalestris, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος μέσω συνδεδεμένης με αυτόν κυπριακής εταιρείας που ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2019 απέκτησε το 35% της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας.

Σύμφωνα με έγγραφα που εντόπισε το inside story, τον Μάιο του 2020 η κυπριακή Santinomo Limited αποκτά το 35% της Intellexa AE. Τα έγγραφα της εξαγοράς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βρίσκονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και θα μπορούσε εύκολα να τα αποκτήσει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας όταν διεξήγαγε την ερευνά της για τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, μετά τη μόλυνση του τηλεφώνου του με το  κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Διαβάστε επίσης: Απορρίφθηκε από τη ΝΔ το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ο Φέλιξ Μπίτζιος

Ads

H Santinomo Limited, σύμφωνα με τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, εμφάνιζε έως και πολύ πρόσφατα (Ιούνιος 2022) ως μοναδικό μέτοχο τον Φέλιξ Μπίτζιο. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Inside Story, η εικόνα αυτή άλλαξε πριν λίγες εβδομάδες, όταν στις 4 Αυγούστου 2022 αναρτήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου έγγραφο με μία συναλλαγή που φέρεται να έγινε 18 μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό ο Φέλιξ Μπίτζιος δεν είναι μέτοχος της Santinomo Limited από τις 18 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή όταν μεταβίβασε στην ιρλανδική Thalestris (μητρική της ελληνικής Intellexa) τις μετοχές που κατείχε στην κυπριακή Santinomo Limited. Παρόλα αυτά, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Santinomo Limited, όπως διαπιστώνεται από τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις της Thalestris για τη χρήση 2020 (οι οποίες συντάχθηκαν τον Νοέμβριο του 2021), δεν εμφανίζεται ως θυγατρική της, όπως θα ήταν το λογικό και το ορθό.

Η δε Thalestris εξακολουθεί να αναφέρει (στις ίδιες καταστάσεις) ότι το ποσοστό της στην Intellexa ΑΕ είναι 65% – άρα το 35% παραμένει στα χέρια κάποιου άλλου μέρους.

Σημειώνεται ότι ο Μπίτζιος από τον Μάρτιο του 2020 εκτός από την Intellexa AE γίνεται αναπληρωματικός σύμβουλος-διαχειριστής και δύο ακόμα εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν (ιδρυτή του ομίλου Intellexa), και νόμιμος εκπρόσωπος του εδώ υποκαταστήματος της επίσης σχετιζόμενης κυπριακής Feroveno Limited, οι οποίες εγκαθίστανται στην Ελλάδα.

Στις θέσεις αυτές, ο Φέλιξ Μπίτζιος θα μείνει ως τον Ιούνιο του 2021 (Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies) και ως τα μέσα Νοεμβρίου 2021 στο υποκατάστημα της Feroveno Limited.

Μία μέρα πριν τη δημόσια αποκάλυψη της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ (ο οποίος είχε στοχοποιηθεί και με το Predator της Intellexa), στις 4 Αυγούστου 2022, ο Φέλιξ Μπίτζιος εμφανίζεται να πουλά τις μετοχές του στην κυπριακή εταιρεία Santinomo (που κατείχε το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ) σε ένα έμπιστο πρόσωπο του Τάλ Ντίλιαν, έναν ελβετό υπήκοο που κατοικεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος στη συναλλαγή εκπροσωπεί τη μητρική εταιρεία της Intellexa ΑΕ, δηλαδή την Thalestris Limited η οποία έχει έδρα το Δουβλίνο.

Η ημερομηνία που έχει δηλωθεί γι’ αυτήν τη συναλλαγή, δηλαδή την πώληση των μετοχών στην Santinomo από τον Φέλιξ Μπίτζιο στον εκπρόσωπο της Thalestris, είναι η 18η Δεκεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται, τέλος από το inside story, ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος, συνδέεται στενά με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος με τη σειρά του μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Krikel, έχει αναδειχθεί από το 2018 και μετά σε προτιμητέο επίσημο προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Έκτοτε υπουργείο και Krikel έχουν υπογράψει επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του inside story η εταιρεία αυτή συνδέεται (με σύμβαση υπεργολαβίας) και με το σύστημα νόμιμης συνακρόασης που προμηθεύτηκε το 2021 η ΕΥΠ από την ιταλική RCS Lab.