Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr για τη «φούσκα» του προγράμματος στέγασης για τους νέους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φέρνει στην Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνών, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ και τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, η διαθεσιμότητα στην Αττική για σπίτια που θα μπορούσαν να αγοράσουν τα νέα ζευγάρια με βάση τις προδιαγραφές τις οποίες έχει ορίσει η κυβέρνηση είναι περιορισμένη ή ακόμα και μηδενική σε πολλές περιοχές. Επί της ουσίας οι εξαγγελίες της κυβέρνησης πέφτουν στο κενό λόγω της ίδιας της πραγματικότητας στην αγορά ακινήτων.  

► Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Tvxs.gr: Στο «κενό» το πρόγραμμα στέγασης νέων στην Αττική

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου στην ερώτηση της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τονίζει: «Πρόσφατη δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs.gr αναλύει το σχέδιο για την στέγαση των νέων που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007».

Ads

«Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, με βάση τα ζητούμενα μισθώματα, το ποσοστό του εισοδήματος που είναι ανάγκη να δαπανά ένας ενοικιαστής για το κόστος στέγασης ανέρχεται στο 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια μπορεί να απορροφάει το σύνολο ενός ολόκληρου “καλού” μισθού».

Επικαλούμενη το ρεπορτάζ του Tvxs.gr η κ. Αδαμοπούλου υπογραμμίζει πως «η υφιστάμενη πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το φιλόδοξο προαναφερόμενο μέτρο καθώς η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές αποτελεί θέμα που απογοητεύει».

Καταλήγοντας, ρωτά τον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη «Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη δημοσίευση του tvxs.gr και των δεδομένων που παρουσιάζονται σε αυτήν από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλή Μπάκα ώστε να προβείτε άμεσα στο σχεδιασμό λήψης μέτρων τα οποία θα διευρύνουν το σύνολο των δικαιούχων χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας;».

Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Αδαμοπούλου:

«Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατη δημοσίευση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs.gr αναλύει το σχέδιο για την στέγαση των νέων που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. με έτος κατασκευής έως το 2007. Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία, με βάση τα ζητούμενα μισθώματα, το ποσοστό του εισοδήματος που είναι ανάγκη να δαπανά ένας ενοικιαστής για το κόστος στέγασης ανέρχεται στο 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια μπορεί να απορροφάει το σύνολο ενός ολόκληρου “καλού” μισθού.

Με βάση τις προδιαγραφές που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι/-ες θα ανέρχονται σε 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 εντός των εισοδηματικών κριτηρίων που ορίστηκαν (715€/μήνα άγαμος, 1.724€/μήνα ζευγάρι, 1.928€/μήνα με ένα παιδί). Σύμφωνα όμως με τη δημοσίευση η υφιστάμενη πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το φιλόδοξο προαναφερόμενο μέτρο καθώς η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές αποτελεί θέμα που απογοητεύει.

Αναλυτικότερα, βάσει των δεδομένων που παρουσιάζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, “από τα στοιχεία προκύπτει πως η αναζήτηση κατοικιών από 75τμ έως 120τμ με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου θα “δυσκολέψει” πολύ όσους ζουν στο νομό Αττικής και ιδιαίτερα αν η αναζήτηση αφορά περιοχές των Νότιων, Ανατολικών και Βορείων Προαστίων.

Επιπλέον επισημαίνει πως “αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων (10.000 συνολικά) τη στιγμή που το πρόγραμμα θα ανοίξει”, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το α΄ τρίμηνο του 2023, θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα, και ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης”.

Ανυπερθέτως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από τον κ. Μπάκα η ανταγωνιστική σχέση μεταξύ του κόστους στέγασης και των υπολοίπων εξόδων διαχείρισης μιας οικίας καθώς “το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους”.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, “Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα της Eurostat για το έτος 2020, ανέφερε ότι το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το άνωθεν ποσοστό καταγράφει ραγδαία αύξηση. Οι πληγές σε περισσότερους από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να “επουλωθούν” από το άνωθεν πραγματικά αισιόδοξο μέτρο.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης την επόμενη μέρα, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας που μισθώνει τη κύρια κατοικία της, που πληρώνει ενοίκιο για τον φοιτητή της αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εμπίπτουν στο άνωθεν πρόγραμμα διότι έχουν υψηλότερες αποδοχές, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διαθέτουν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής (δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις) που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 28χρονο του 2010 και πλέον 40χρονο που χάνει το όριο ηλικίας για ένα μόλις έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν τους δικαιούχους.”

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

► Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη δημοσίευση του tvxs.gr και των δεδομένων που παρουσιάζονται σε αυτήν από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates κ. Θεμιστοκλή Μπάκα ώστε να προβείτε άμεσα στο σχεδιασμό λήψης μέτρων τα οποία θα διευρύνουν το σύνολο των δικαιούχων χαμηλότοκων ή άτοκων δανείωνγια την αγορά πρώτης κατοικίας;».