Στην περίπτωση της νησίδας του Εβρου, η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συμπεριφερθεί με στοιχειώδη ανθρωπισμό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Συναγωνιζόμενη σε απανθρωπιά την τουρκική, η τακτική της να μην παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία για να σώσει τους πρόσφυγες, επικρίθηκε από διεθνή ΜΜΕ μέχρι την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Tώρα προσπαθεί με τεχνάσματα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά είναι αργά. 
 
Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε ότι η νησίδα ανήκε στην Τουρκία. και κατηγορούσε σε όλους τους τόνους τις ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους που υποστήριζαν το αντίθετο.
 
«Σύμφωνα με το cadaster, την ελληνική επίσημη υπηρεσία χαρτών», έγραψε η  δημοσιογράφος του Channel 4, Heidi Pett, «η νησίδα είναι ελληνική. Οταν ρωτήθηκε η υπηρεσία χαρτών του ελληνικού στρατού, παρέπεμψε στους χάρτες της google»
 
Η Heidi Pett έστειλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης φωτογραφία με την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, αυτό απάντησε πως δεν πρόκειται για ελληνικό έδαφος, και πως τα σύνορα δεν ορίζονται από τους χάρτες στη Google, στους οποίους είχε παραπέμψει η υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού! «Πράγματι φαίνεται να δίνουν το νησί στην Τουρκία» συμπέρανε η ίδια.
 
Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις και αγωνία για την τύχη των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρ
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ  ζητούσε διευκρινίσεις για την προφανή αντίφαση να θεωρείται η νησίδα τουρκικό έδαφος και ταυτόχρονα να είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό  Κτηματολόγιο. «Επί του θέματος αυτού δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση, ούτε έχει προσκομίσει στη Βουλή το έγγραφο, μολονότι το ζητήσαμε», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, μια από τις ελληνικές ΜΚΟ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση άλλαξε στάση. Σε ανακοίνωσή του, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης, κάνει λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Εβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους.
 
Αυτό ήταν!  Η κυβέρνηση δήλωσε δικαιωμένη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη. Η «ομάδα αλήθειας» της ΝΔ δημοσίευσε ανάλογο βίντεο που ξεκινά με φωτογραφία του Α. Τσίπρα και της αφεντιάς μου (τους πρόσφυγες από τη Συρία τους κάνει μετανάστες, αλλά για την ομάδα φανταστικής αλήθειας αυτά είναι ψύλλοι στ’ άχυρα).

Ads

image
 
Ορισμένες παρατηρήσεις
 
1.     Η κυβέρνηση τα έχει βάλει εδώ και μήνες με τις «αριστερόστροφες ΜΚΟ», που υποτίθεται ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας. Από πότε, μια από τις ..επάρατες ΜΚΟ, γίνεται φορέας της απόλυτης αλήθειας;
 
2. Που στηρίχθηκε η «εσφαλμένη πεποίθηση» της οργάνωσης «HumanRights360» και σε ποια στοιχεία η επανόρθωσή της;
 
3. Περιέργως, ο κ. Φαρμάκης αναφέρεται στον δημοσιογράφο του Spiegel Γ. Χρηστίδη, που με την ιδιότητα του μεταφραστή- την οποία έχει- μπήκε στο Κέντρο για τους πρόσφυγες του Εβρου για να μάθει τι πραγματικά είχε συμβεί, μετά τη διάσωσή τους:
 
 «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας».
 
Γιατί χρειάστηκε ο κ. Φαρμάκης να ..αποκηρύξει μετά βδελυγμίας έναν δημοσιογράφο; Συνήθως οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τα διεθνή ΜΜΕ, αφού κοινός σκοπός είναι η μεταχείριση των προσφύγων με βάση τους διεθνείς νόμους. Και σε κάθε περίπτωση η είσοδος του δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Εβρου δεν έχει καμία σχέση με το που ανήκε η νησίδα. Γιατί χρειάστηκε να το διευκρινίσει;
 
4. Μέσα στη φούρια να σώσει ότι μπορεί από την τσαλακωμένη διεθνή εικόνα της, η κυβέρνηση λέει αντιφατικά πράγματα για το 5χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του, από τσίμπημα σκορπιού. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός διαψεύδει τον αρμόδιο υπουργό του:
 
Στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε:
 
«Στήθηκε μία ολόκληρη “φάμπρικα” επικοινωνιακή και δεχθήκαμε πολύ ισχυρή κριτική από συγκεκριμένα Μέσα του εξωτερικού με αφορμή το περιστατικό με τους “38 μετανάστες και το νεκρό παιδί”. Αμφισβητείται σοβαρά ότι έχει υπάρξει ποτέ τέτοιο περιστατικό».
 
Διαβάστε επίσης: Οι πρόσφυγες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το κοριτσάκι αναστήθηκε
 
Στις 16 Αυγούστου, όταν επιτέλους η ελληνική αστυνομία ανακάλυψε τους πρόσφυγες της νησίδας, την οποία είχε επαναπροωθήσει στην Τουρκία, ο κ. Μηταράκης είχε δηλώσει:
 
 «Το τρίτο που θέλω να πω, είναι όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, ότι ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».
 
5. Η κυβέρνηση εγκαλεί τον Κώστα Αρβανίτη και εμένα ότι φέραμε την υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και βλάψαμε τη χώρα. Στην ερώτησή μας προς την Κομισιόν, ζητούσαμε την επέμβαση της Frontex για να σωθούν οι πρόσφυγες, χωρίς καμία αναφορά στο που ανήκε η νησίδα:
 
« Η ελληνική αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και αρνείται να παράσχει βοήθεια, ενώ η τουρκική υποστηρίζει το αντίθετο…
 
..Θα επέμβει η Frontex προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ομάδα των προσφύγων, να τύχει της αναγκαίας ανθρωπιστικής προστασίας και ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς ταφής για το 5χρονο κορίτσι;»
 
Διαβάστε επίσης: Ερώτηση Κούλογλου – Αρβανίτη για την τραγωδία στον Έβρο και το συνεχιζόμενο δράμα των εγκλωβισμένων προσφύγων
 
6. Πριν καταλήξουν στη νησίδα, οι 39 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία και από εκεί στη νησίδα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους. Σε αυτό έχει θέση η ελληνική κυβέρνηση, ή πιστεύει ότι θα κρυφτεί πίσω από τη σκόνη της «HumanRights360»;
 
7. Η τελευταία συνάντησε και συνέλεξε μαρτυρίες από τους πρόσφυγες μετά τη διάσωσή τους. Επιβεβαιώνονται οι ξυλοδαρμοί και οι επαναπροωθήσεις;
 
8. Αφού λοιπόν η νησίδα ανήκε στην Τουρκία, η οποία με τις δηλώσεις της την παραχωρούσε στην Ελλάδα, γιατί η εθνικόφρων κυβέρνηση δεν έσπευσε να βάλει μια ελληνική σημαία;
 
Διαβάστε επίσης: Το Spiegel διαψεύδει τον Μητσοτάκη για την 5χρονη Μαρία στον Έβρο