Στο «κενό» φαίνεται πως πέφτουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο για τη στέγαση νέων. Το πρόγραμμα προβλέπει χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ για αγορά  πρώτης κατοικίας έως 120 τμ με έτος κατασκευής έως το 2007.

Ads

Ωστόσο η πραγματικότητα για τα νέα ζευγάρια στην Αττική, όπου διαμένει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ακυρώνει το «φιλόδοξο» μέτρο. Η αναζήτηση κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους στις περισσότερες περιοχές θα τους απογοητεύσει.

Βάσει προδιαγραφών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωφελούμενοι εκτιμάται πως θα είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν (715€/μήνα άγαμος, 1.724€/μήνα ζευγάρι, 1.928€/μήνα με ένα παιδί).

«Από τα στοιχεία προκύπτει πως η αναζήτηση κατοικιών από 75τμ έως 120τμ με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου θα «δυσκολέψει» πολύ όσους ζουν στο νομό Αττικής και ιδιαίτερα αν η αναζήτηση αφορά περιοχές των Νότιων, Ανατολικών και Βορείων Προαστίων», σημειώνει στο Tvxs.gr o Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates και συμπληρώνει:

Ads

«Αντιθέτως, όσοι νέοι ή ζευγάρια ζουν ή  σκέφτονται να αδράξουν την ευκαιρία και να μετακινηθούν στην επαρχία, κυρίως σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη τουριστική δυναμική,  θα έχουν περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές ακινήτων.  Σε πολλές πόλεις της επαρχίας, το “διαθέσιμο” κεφάλαιο των 150.000€ για κατοικία 75τμ-120τμ, αφορά κατοικίες κατασκευής μετά το 1990-1995».

image

Τα δεδομένα από την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες κατοικιών προς πώληση σε ιστοσελίδες, για κατοικία από 75τμ έως 120τμ άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 και κόστος αγοράς έως 150.000€, στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια δείχνουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων 75τμ-120τμ άνω του 1ου ορόφου με έτος κατασκευής έως το 2007, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, στα Νότια το 5,03% και στα Ανατολικά το 13,7%.

Διαθεσιμότητα καταγράφεται σε κάποιες περιοχές του κέντρου της Αθήνας – όχι όμως στις «καλές περιοχές» όπου και εκεί η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Συνολικά στο κέντρο το 36,6% των προς πώληση ακινήτων πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το πρόγραμμα, στα Δυτικά προάστια το 33,2% και στον Πειραιά το 28,5%. Δηλαδή, τις προϋποθέσεις του προγράμματος πληρούν περίπου τρεις στις δέκα κατοικίες στα Δυτικά προάστια, στο κέντρο και στον Πειραιά.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο πρωθυπουργός στην εξαγγελία του είχε αναφερθεί σε περιοχές που διαθέτουν παλαιά ακίνητα, γεγονός που αποτυπώνεται και στους παρακάτω πίνακες. «Όσες περιοχές διαθέτουν ακίνητα βάσει προδιαγραφών του προγράμματος, στη πλειονότητα τους, αφορούν ακίνητα κατασκευής έως το 1980, δηλαδή ακίνητα τουλάχιστον 42ετών», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.

Επιπλέον, συμπληρώνει, «αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων (10.000 συνολικά) τη στιγμή που το πρόγραμμα θα «ανοίξει», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το α΄τρίμηνο του 2023, θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα, και ενδεχομένως να  καταγραφεί αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης».

image

Αθήνα Κέντρο: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει στο Tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates:

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, μόλις τρεις στις δέκα κατοικίες (36,6%), από 75τμ έως 120τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος  κατασκευής έως το 2007, διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 150.000€. Το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,22% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ.

image

image

Οι περιοχές του κέντρου που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας,  η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Κολωνός. Στις άνωθεν περιοχές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τις 2.000€ /τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ηλικιακά ακινήτων κατασκευής μετά το 2.000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια. 

Οι «καλές» περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα. 

image

Δυτικά Προάστια: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Η διαθεσιμότητα στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων είναι παρόμοια με το κέντρο της Αθήνας.

Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 55% είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,7% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ.

image

Οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Ίλιον και Αχαρνές.

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στη Νέα Ιωνία. 

image

Πειραιάς: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Στις περιοχές του Πειραιά, λιγότερες από τρεις στις δέκα κατοικίες (28,5%), από 75τμ έως 120τμ ,άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ ,με έτος  κατασκευής έως το 2007, διατίθενται προς πώληση με τιμή έως 150.000€.

Επιπλέον το 70,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 74,5% (επτά στις δέκα) των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα.

image

Στον Πειραιά, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι τα Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά με 87,1% και τα Ταμπούρια –Αγία Σοφία (69,6%).

Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές Νέο Φάληρο, Καλλίπολη – Φρεαττύδα, Καστέλλα – Πασιλιμάνι και στο κέντρο.

image

Άμεση ανάγκη για νέα μέτρα με διεύρυνση των δικαιούχων

«Το σχέδιο αφορά 10.000 νέους ή ζευγάρια 25-39ετών, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων. Νέοι που πρέπει να στηριχτούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους. Το άνωθεν πρόγραμμα δεν αποτελεί επιχορήγηση του κεφαλαίου, αλλά μεγάλο μέρος των τόκων και το κεφάλαιο θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός 30ετών», σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει:

«Όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή οι οικονομικές προκλήσεις (κόστος ενέργειας, η αύξηση των ενοικίων, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια), επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης. Απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι  το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά  ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς».

Όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία, βάσει των ζητούμενων μισθώματων, το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ένας ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο «καλό» μισθό.

«Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους», σχολιάζει ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates και συνεχίζει:

«Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα της Eurostat για το έτος 2020,  ανέφερε ότι το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το άνωθεν ποσοστό καταγράφει ραγδαία αύξηση. Οι πληγές σε περισσότερους από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να «επουλωθούν» από το άνωθεν πραγματικά αισιόδοξο μέτρο».

«Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης την επόμενη μέρα, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας που μισθώνει τη κύρια κατοικία της, που πληρώνει ενοίκιο για τον φοιτητή της αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εμπίπτουν στο άνωθεν πρόγραμμα διότι έχουν υψηλότερες αποδοχές, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διαθέτουν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής (δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις)  που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 28χρονο του 2010 και πλέον 40χρονο που χάνει το όριο ηλικίας για ένα μόλις έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν τους δικαιούχους», καταλήγει ο κ. Μπάκας.