Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν: η «Κυπρίων γη αέναη: Καρπασία» του Στέλιου Νικολάου και το «Αυτεπίγνωσης επίμετρο» του Στέργιου Φωτόπουλου. Ας τους ακούσουμε.

Ads

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Στέλιος Νικολάου: Ίσως η διάχυτη φαντασία μου, παρέα με την δυνατή μου αγάπη για το νησί της Κύπρου, στο οποίο γεννήθηκα και ζώ.

Στέργιος Φωτόπουλος: Μια αδήριτη ανάγκη έκφρασης και διαφυγής από το ασφυκτικό πλαίσιο της καθημερινότητας. Και οι δύο τροφοδοτούνται από κάποιο βίωμα ή ερέθισμα που σχετίζεται είτε με συγκεκριμένα πρόσωπα και αντικείμενα είτε με ευρύτερες καταστάσεις.

Ads

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Σ.Ν.: Αρκετά εύκολο. Όμως ανάλογα με το τί γράφω, η ευκολία αλλάζει, μιας και ειδικά για τα μυθιστορήματα, θέλω πρώτα να έχω γνώση του τί συνέβαινε την περίοδο που γράφω το κεφάλαιο/βιβλίο, και μετά θα αρχίσω να εκφράζω τις σκέψεις μου.

Σ.Φ.: Το επίπεδο ευκολίας ή δυσκολίας στην έκφραση καθορίζεται εν πολλοίς από τη συναισθηματική μου κατάσταση. Υπάρχουν περίοδοι στις οποίες διευκολύνεται η αβίαστη μετουσίωση των σκέψεών μου σε λέξεις. Άλλες φορές βρίσκομαι, συνειδητά ή αθέλητα, στην σιωπή. 

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Σ.Ν.: Σωρεία Ιαπωνικών άνιμε (Συγκαταλέγομαι weeb και otaku), ο συγγραφέας Tolkien και το έργο του, αλλά και ο συγγραφέας Christopher Paolini, τον οποίω θαυμάζω και διαβάζω από μικρός.

Σ.Φ.: Θεωρώ οτι είναι δύσκολο να αναφερθώ καταλεπτώς στις επιρροές μου. Λατρεύω και θαυμάζω έργα ποιητριών/ποιητών και πεζογράφων που ανήκουν σε διαφορετικές λογοτεχνικές γενιές. Πιο συγκεκριμένα, των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιώργου Σεφέρη, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκου Εγγονόπουλου, Τίτου Πατρίκιου, Κικής Δημουλά, Νίκου Καββαδία, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Νίκου Καζαντζάκη, Στρατή Μυριβήλη, Albert Camus, Franz Kafka, Jean-Paul Sartre, Federico García Lorca, και άλλων.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Σ.Ν.: Η λαογραφία. Η φαντασία έχει δευτερεύον ρόλο.

Σ.Φ.: Αναφανδόν, ο έρωτας με τις λυσιμελείς επιπτώσεις του. Παράλληλα, η αυτεπίγνωση μέσω μιας υπαρξιακής προσέγγισης, αλλά και η επίγνωση ευρύτερων καταστάσεων. Επίσης, με απασχολούν ιδιαίτερα θέματα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Σ.Ν.: Είναι μια ποιητική συλλογή, στην οποία αφιερώνεται για κάθε χωριό, ένα ποίημα, το οποίο είναι γραμμένο με μια δόση θλίψης αλλά και ελπίδας. Στην ουσία τα ποιήματα περιγράφονται από τα μάτια και την καρδιά ενός περιηγητή, ο οποίος περπατάει απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου, αρχίζοντας από την Καρπασία. Ένα βιβλίο το οποίο μέσω της περιγραφής των χωριών, και της διήγησης των θυμήσεων και των τοπίων τους, προσπαθεί να διδάξει και να κάνει τους αναγνώστες να αγαπήσουν αυτούς τους τόπους.

Σ.Φ.: Θα σας πω ότι η «Αυτεπίγνωσης επίμετρο» προσπαθεί να διαχειριστεί το αίσθημα του ανεκπλήρωτου που χαρακτήριζε την προηγούμενη ποιητική μου συλλογή. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να θεωρηθεί συμπλήρωμα της «Ελεγείας Χρόνος».  Δημιουργήθηκε μετά από μια βαθιά αναζήτηση και αναγνώριση συναισθημάτων, σκέψεων, και επιθυμιών με στόχο την αυτεπίγνωση και την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Σ.Ν.: Τείνω προς αυτή την απάντηση: «Συγγραφέας γεννιέσαι. Όμως, μπορείς να γίνεις ο συγγραφέας που εσύ θες, της συγκεκριμένης θεματολογίας με την οποία θα καταπιάνεσαι»

Σ.Φ.: Πιστεύω αδιατάρακτα στον συνδυασμό των δύο. Για μένα η συγγραφή είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας, ενδόμυχης ανάγκης έκφρασης, που σμιλεύεται από την εκπαίδευση και τη βιωματική εμπειρία.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Σ.Ν.: Αν μπορούσα να απαντήσω ζωντανά, αυτή την ερώτηση θα την απαντούσα χιουμοριστικά. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω θα έδινα χρηματοδότηση στους νέους συγγραφείς, για να μπορούν να αρχίσουν τα όνειρα τους, χωρίς φόβους, δισταγμούς, ή υπέρ-αναλύσεις.

Σ.Φ.: Νομίζω ότι το τόσο το συγγραφικό όσο και το εκδοτικό επίπεδο της Ελλάδας είναι αρκετά υψηλό. Αν και δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, θα υποστήριζα με όλες μου τις δυνάμεις πρωτοβουλίες που θα προήγαγαν περαιτέρω την λογοτεχνική δημιουργία.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Σ.Ν.: Εννοείται. Πρώτο στάδιο είναι η συγγραφή των δύο βιβλίων που γράφω. Επόμενο στάδιο είναι η έκδοση των βιβλίων που έγραψα.

Σ.Φ.: Προς το παρόν όχι κάτι συγκεκριμένο, αν και συχνά προσπαθώ να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Εκτός από τη δεύτερη ποιητική μου συλλογή, αυτήν τη χρονιά συνέγραψα τη διδακτορική μου διατριβή, την οποία υποστήριξα επιτυχώς, καθώς επίσης και δύο επιστημονικά άρθρα. Αυτήν τη στιγμή, θα ήθελα να πάρω λίγο χρόνο πριν κάνω το επόμενο συγγραφικό μου βήμα. Ελπίζω να τα ξαναπούμε κάποια στιγμή στο μέλλον.