Αν και η εικόνα από τα επίσημα αποτελέσματα των σουηδικών εκλογών είναι οριακή και η πρωτιά επίσημα θα ξεκαθαρίσει πριν την Τετάρτη, στο στρατηγείο των Σουηδών Δημοκρατών έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

Ads

Το ακροδεξιό κόμμα του Τζίμι Άκεσον θεωρείται ήδη ο ουσιαστικός νικητής, καθώς αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 21%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συντηρητικό μπλοκ υπό το μετριοπαθές κόμμα του Ουλφ Κρίστερσον επικρατεί, εκθρονίζοντας τον αριστερό συνασπισμό της Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Τώρα είμαστε ένα πραγματικά μεγάλο κόμμα. Είμαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος για όσα έχουμε καταφέρει μαζί», τόνισε ο αρχηγός του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον.

Αρχικά τα exit poll έδειχναν νίκη του συνασπισμού της Άντερσον έστω και με μικρή διαφορά. Όμως, καθώς οι ώρες περνούσαν, η ζυγαριά έκλινε περισσότερο προς τους συντηρητικούς.

Ads

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, που αντιπροσωπεύουν το 95% των εκλογικών τμημάτων, η συμμαχία Δεξιάς / Ακροδεξιάς υπό τον Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, το κεντροαριστερό μπλοκ της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον προβλέπεται να εξασφαλίσει 173-174 έδρες.

image

image

image

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η κεντροαριστερά εγκαταλείπει την εξουσία ύστερα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της Σουηδίας. Παρ’ όλα αυτά, η Άντερσον και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της δεν έχουν παραδεχθεί την ήττα τους.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός δήλωσε πως «τώρα η σουηδική δημοκρατία πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της. Όλες οι ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν κι εμείς περιμένουμε το αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, ας σκεφτούμε ότι πήγαμε καλά, ότι είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα και μια φανταστική προεκλογική εκστρατεία».

Η συμμαχία Δεξιάς / Ακροδεξιάς υπολογίζεται πως θα συγκεντρώσει 49,8% των ψήφων, ενώ το κεντροαριστερό μπλοκ 48,8%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 60.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων.

Ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα στεφθεί νικητής, το πιθανότερο είναι ότι η πορεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έγινε και μετά τις εκλογές του 2018, θα είναι μακρά.
Αυτές οι βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία αποκτούν ιστορικό χαρακτήρα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα η παραδοσιακή σουηδική δεξιά δεν σκέφτηκε να κυβερνήσει με την άμεση ή έμμεση υποστήριξη της ακροδεξιάς.

Ο Τζίμι Άκεσον… «έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»

Στα 17 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι των Σουηδών Δημοκρατών (SD), ο Τζίμι Άκεσον μετέτρεψε το ακροδεξιό κόμμα από παρία της σουηδικής πολιτικής σκηνής σε απαραίτητο βαρίδι της δεξιάς για να κυβερνήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ο 43χρονος «ανακαίνισε» τη ρατσιστική οργάνωση «Bevara Sverige Svensk», που καλούσε τους οπαδούς της να διατηρήσουν σουηδική τη Σουηδία, σε ένα εθνικιστικό κόμμα με λογότυπο… ένα λουλούδι.

«Θέλει να παρουσιάσει την εικόνα ενός απλού ανθρώπου (…) που ψήνει λουκάνικα, πηγαίνει ταξίδι στα Κανάρια νησιά με πτήση τσάρτερ και μιλάει με συνηθισμένο τρόπο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Γιόνας Χίνφορς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Προερχόμενος από τη μεσαία τάξη, ο Τζίμι Άκεσον γεννήθηκε στο Σέλβεσμποργκ της νότιας Σουηδία. Σε αυτήν τη μικρή πόλη των 9.000 κατοίκων, όπου η σουηδική σημαία κοσμεί τα περισσότερα σπίτια και πολλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών στη γειτονική μητρόπολη του Μάλμε, το SD δημιούργησε το πρώτο του προπύργιο.

Αφού ασχολήθηκε με την πολιτική ως έφηβος, ο Άκεσον προσχώρησε στο κόμμα κατά τη δεκαετία του 1990, ύστερα από ένα απογοητευτικό πέρασμα από τον κύριο εκφραστή της σουηδικής δεξιάς, το κόμμα των Μετριοπαθών. Ανέλαβε την ηγεσία των Σουηδών Δημοκρατών το 2005.

Υπό την ηγεσία του Άκεσον — ο οποίος λατρεύει τα θρίλερ, τις πίτσες και τις τηγανητές πατάτες, ενώ έχει αποκαλύψει προβλήματα εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια — το SD άλλαξε ταυτότητα.

Το 2006 υιοθέτησε ένα νέο έμβλημα για το κόμμα, μια μπλε ανεμώνη με κίτρινη καρδιά (τα χρώματα της σουηδικής σημαίας) αντικαθιστώντας τον «επιθετικό» πυρσό. Ταυτόχρονα, το κόμμα επεδίωξε να κρατήσει αποστάσεις από ρατσιστικές και βίαιες ομάδες.

Παρότι οι επικριτές του SD υπογραμμίζουν πως ήταν απλώς ένα καμουφλάρισμα, η άνοδος του κόμματος ήταν ραγδαία: 5,7% και πρώτη εκπροσώπηση στη βουλή το 2010, στην τρίτη θέση με 12,9% το 2014 και 17,5% το 2018.

Το μεταναστευτικό στη Σουηδία — μια χώρα που δέχθηκε σχεδόν 250.000 αιτούντες άσυλο τη διετία 2014-2015, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε σύγκριση με τον πληθυσμό των περίπου 10 εκατομμυρίων — δίνει ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το SD δημοσίευσε ένα βίντεο με σύνθημα που θύμιζε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Σουηδία πρέπει να είναι καλά ξανά». Άντλησε εκλογική δύναμη τόσο από τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες.

«Θεωρώ πως (η επιτυχία μας) οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα άλλα κόμματα παίρνουν την κατάστασή του στα σοβαρά», λέει ο Άκεσον στο AFP σε προεκλογική συγκέντρωση στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο. «Όχι όπως τα άλλα κόμματα», διαμηνύει το SD σε ένα από τα κεντρικά του συνθήματα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.

Βέβαια, οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους, όπως και άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές. Εξαφανίστηκαν αμφιλεγόμενες φράσεις, όπως του Τζίμι Άκεσον που είχε χαρακτηρίσει τους μουσουλμάνους «τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Υπέρμαχος του Swexit παλαιότερα, εγκατέλειψε το 2019 την ιδέα της αποχώρησης της Σουηδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.