Παραδεχόμενος πως το σενάριο μιας κυβέρνησης χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της απλής αναλογικής, είναι πιθανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τερατογένεση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ads

Μπορεί δηλαδή αριθμητικά το σενάριο αυτό να είναι εφικτό, ωστόσο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν θα απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού η δημιουργία μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Ads

Όπως σημείωνε και το Tvxs σε σχετική ανάλυση, στις εκλογές του 2019 το διακύβευμα για τη ΝΔ ήταν η επιστροφή στην κανονικότητα. Στις επόμενες εκλογές θα είναι η αποφυγή της “συμφοράς”, στην οποία αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, δηλαδή της κυβέρνησης Τσίπρα. Με άλλα λόγια, στις προηγούμενες εκλογές επένδυσε στην ελπίδα και τώρα επενδύει στον φόβο. Από το “να φύγουν αυτοί” στο “να μην ξανάρθουν αυτοί” και από το “για να πάμε μπροστά” στο “για να μην πάμε πίσω”.