Να μην κυρώσει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και κατηγορείται για νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας, ζητάει από την ΠτΔ Κ. Σακελλαροπουλου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με επιστολή που στάλθηκε πριν λίγο ο Σύλλογος ζητά από την ΠτΔ, να αναπέμψει στη Βουλή το ψηφισθέν νομοσχέδιο που κυρώνει παράνομη και αντισυνταγματική ιδιωτική σύμβαση, προκειμένου να εισαχθεί εκ νέου στην Ολομέλεια για να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 2 του Συντάγματος καθώς:

Ads

«…Με την κυρούμενη ιδιωτική σύμβαση, το Ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματά του επί μνημείων του κυκλαδικού πολιτισμού, κατά παράβαση της υποχρέωσης που έχει από το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των μνημείων και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και συμμετέχει σε μια άδηλη συναλλαγή της οικογένειας Leonard Stern.»

Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία προκύπτουν από τις παραδοχές της Λ. Μενδώνη στη βουλή αλλά και από το καταστατικό του περίφημου ιδρύματος στο Ντελαγουερ στου οποίου την κατοχή περνούν οι 161 αρχαιότητες, που δείχνουν ότι το μέγεθος του σκανδάλου είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά διαφανεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΝΔ με την ψήφο τους, έδωσαν τη συναίνεση του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ η οποία διοικείται από την οικογένεια Γουλανδρή και τον γιο του συλλέκτη Στερν, να πάρει στην κατοχή του 161 αρχαιότητες που σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα. Το ελληνικό κοινοβούλιο μεσολάβησε, δηλαδή, ώστε η περιουσία του ελληνικού κράτους, να περάσει από τον συλλέκτη που κρατούσε μυστικά αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας, στον γιο του!

Ads

Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από την κ. Μενδώνη να καταθέσει πριν την ψηφοφορία το καταστατικό της διοίκησης της εταιρείας για να γνωρίζουν σε ποιους ανήκει η εταιρεία που θα κατέχει τις αρχαιότητες. Η κ. Μενδώνη όμως το κατέθεσε στα πρακτικά, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπως φαίνεται και στα Πρακτικά της Βουλής. «Είχε δεσμευτεί δημόσια, ενώπιον των βουλευτών, ότι θα καταθέσει τα έγγραφα από τη Δευτέρα και τελικά τα κατέθεσε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ακριβώς πριν την ψηφοφορία, για να μην ακουστεί στη βουλή τι πάει να κάνει!» λέει στο tvxs η Δ. Κουτσούμπα, πρόεδρος του ΣΕΑ.

«Μετά το πέρας της συνεδρίασης, δημοσιοποιήθηκε το καταστατικό της εταιρείας «HACI» και έγινε γνωστό ότι στο 5μελές ΔΣ της εταιρείας που θα κατέχει τις αρχαιότητες απο δω και μπρος, μετέχει τόσο ο Edward Stern, γιος του Leonard Stern, όσο και ο Ronald Bangs, οικονομικός διευθυντής στον όμιλο Hartz (που ανήκει στους Stern) και αντιπρόεδρος του οικογενειακού Ιδρύματος Leonard Stern.

Προκύπτει σαφώς ότι ο ελληνικό δημόσιο κυρώνει και αποδέχεται την «κληροδότηση» της κατοχής 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Leonard Stern σε εταιρεία (HACI) άμεσων συμφερόντων του ιδίου! Τα στοιχεία αυτά δεν ήταν σε γνώση της ελληνικής Βουλής κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και δεν αναφέρθηκαν πουθενά στην συζήτηση, καθώς κατατέθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού στο πέρας της συζήτησης της Ολομέλειας», αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή του, ενώ καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες να την προσυπογράψουν στέλνοντας τα στοιχεία τους στο email [email protected]

Την εύλογη ερώτηση  «γιατί δεν επελέγη η απευθείας δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά ιδρύθηκε ένα νομικό πρόσωπο προς το οποίο έγινε η δωρεά» απηύθυνε στην υπουργό ο Χρ. Βερναρδάκης χθες στη Βουλή. Η απάντηση της κ. Μενδώνη εξέπληξε την αντιπολίτευση και δημιούργησε νέα ερωτηματικά για τους πραγαμτικούς σκοπούς του νεοιδρυθέντος ιδρύματος.

«Διότι στην πραγματικότητα θέλουμε να δημιουργήσουμε μία μόνιμη υποδομή στη Νέα Υόρκη, έναν οργανισμό που θα είναι σταθερά εκεί και θα δηλώνει την παρουσία του στο πλαίσιο του ευρύτερου σκοπού του καταστατικού του υπέρ του ελληνικού πολιτισμού. Όπως είπαν οι Βουλευτές μας -το είπα και εγώ στην Επιτροπή- υπάρχει και θέλουμε να συγκεντρώσουμε ενδιαφέρον και άλλων συλλεκτών. Μας ενδιαφέρει να επαναπατριστούν αρχαιότητες οι οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτός είναι ένας εθνικός σκοπός και το νομικό πρόσωπο μάς δίνει σε σταθερή βάση τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις.»

Η Υπουργός παραδέχεται  δηλαδή, ότι ήταν και η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία για το Ίδρυμα, ενώ μιλάει για ένα ίδρυμα ιδιωτικών συμφερόντων σε πρώτο ενικό! Ποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν το ίδρυμα άραγε; Η κ. Μενδώνη, ο κ. Στερν και η οικογένεια Γουλανδρή; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί το ίδρυμα και ποιον ωφελεί τελικά;

Αυτό είναι ξεκάθαρο στο καταστατικό του ιδρύματος και στα λεγόμενα της υπουργού. Το ίδρυμα θα κατέχει “ελληνικές αρχαιότητες από τα προϊστορικά έως τα μεσαιωνικά χρόνια”, όπως οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες της Συλλογής Στερν. Θα αποτελέσει το καταφύγιο συλλεκτών της γκρίζας ζώνης, οι οποίοι, όπως ο κ. Στερν, αντί να έρχονται στην Ελλάδα να παραδίδουν τα παρανόμως αποκτηθέντα αντικείμενα, ώστε να πραγματοποιείται ο νόμιμος έλεγχος για την προέλευσή τους, θα τα παραδίδουν στο ίδρυμα όπου δεν θα τα ελέγξει κανείς.

Το ίδρυμα θα ζητά να αναγνωριστεί από το ελληνικό δημόσιο η “κατοχή” των αρχαιοτήτων, αφού η κυριότητα ανήκει ούτως ή άλλως στην Ελλάδα. Όπως ο Λ. Στερν εμφανίζεται ως ¨δωρητής”, ενώ οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες παραδίδονται σε μια εταιρεία δικών του συμφερόντων και παραμένουν για να εκτεθούν στη Ν. Υόρκη, έτσι και επόμενοι συλλέκτες μπορούν να πάρουν άφεση αμαρτιών και να μην στερηθούν καν τις συλλογές αρχαιοτήτων που έχουν αποκτήσει μέσα από περίεργες διαδρομές.  Το ίδρυμα με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αρχαιότητες για να στήνει μακροχρόνιες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, με το αζημίωτο φυσικά.

Η ίδια η υπουργός επιβεβαίωσε με τα λεγόμενα της και τους αρχαιολόγους και το ρεπορτάζ του tvxs που από την πρώτη στιγμή μίλησε για «νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας». Μένει να δούμε αν η ΠτΔ θα συναινέσει σε αυτό το «έγκλημα».