Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών προκάλεσε καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ απασχολούν μεγάλα ξένα ΜΜΕ, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημαντικές πρεσβείες και μεγάλους συμμάχους της χώρας. Κορυφαίο πλήγμα αποτελεί και η σημερινή σαφέστατη διαφοροποίηση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου  Νίκου Αλιβιζάτου, κρίσιμου κρίκου στην προσπάθεια Μητσοτάκη να διατηρήσει επαφές με τον κεντρώο χώρο.

«Σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί – να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες », υπογραμμίζει ο κύριος Αλιβιζάτος. «Δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής ».

Διαβάστε επίσης: Ν. Αλιβιζάτος: «Οι κυβερνήσεις παραιτούνται, όταν υπάρχουν σκάνδαλα με πρωθυπουργικές ευθύνες»

Ads

Δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις που μιλούν για έναρξη της αντίστροφής μέτρησης για την πρωθυπουργία του και δεν είναι τυχαίο πως τα πρώτα ονόματα για τη διαδοχή του έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, με τελευταίο αυτό της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Την τελευταία προσπαθούν να απαξιώσουν κυβερνητικές πηγές, διαδίδοντας ότι δεν είχε συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που συγκαλείταιι επειγόντως για τις υποκλοπές. Επίθεση δέχεται σήμερα και από τη στήλη Θεωρείο της Καθημερινής, αλλά το σχετικό σχόλιο καταγράφει την «ωραία ατμόσφαιρα» συνολικά στη ΝΔ:

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε group therapy. Οποιος είχε απωθήσει τραύµατα από τη νεοµητσοτακική εποχή στη Νέα ∆ηµοκρατία, βρίσκει τώρα τον χώρο να τα εκδηλώσει. Τελευταία και ηχηρή φωνή σε αυτή την ακολουθία οµαδικής ψυχοθεραπείας είναι η πρώτη τρωθείσα – η βουλευτής που θα γινόταν υπερυπουργός, Ολγα Κεφαλογιάννη. Η Κεφαλογιάννη είχε στερήσει τον εαυτό της από τον υπουργικό θώκο στην αρχή της κυβερνητικής θητείας, επειδή το ένα χαρτοφυλάκιο της έπεφτε λίγο. Ηθελε δύο – Πολιτισµού και Τουρισµού. ..

Τώρα βρήκε τη δίοδο επανεµφάνισης, χάρη και στα συριζαϊκά πρωτοσέλιδα, αποκηρύσσοντας το ενδεχόµενο της αντικατάστασής της από την Επιτροπή Θεσµών, στην οποία έχει «αδιάληπτη» –όπως έγραψε στο Facebook την αδιάλειπτη– παρουσία από το 2015. Θύµισε έτσι ότι µετέχει όντως στην Επιτροπή. Χωρίς να δια-λείψει».

Διαβάστε επίσης: Κάτι τρέχει με την Όλγα Κεφαλογιάννη

Η ίδια εφημερίδα καταγράφει επίσης τη μικρή συμμετοχή υπουργών και βουλευτών στην υπεράσπιση της κυβέρνησης, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να αλλάξει η ατζέντα, οι πιέσεις εντείνονται οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίζονται δραματικά.

Το ενδεχόμενο μιας «συμφωνίας κορυφής» με τους επιχειρηματίες και μιντιάρχες που στηρίζουν και ελέγχουν τη ΝΔ ώστε να επιτευχθεί μια «βελούδινη αποχώρηση» και παράδοση της ηγεσίας του κόμματος σε άλλο πρόσωπο – όπως ο Νίκος Δένδιας – θα μπορούσε να είναι μια «λύση»

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως προσανατολίζεται στη δεύτερη επιλογή. Να παραμείνει στην εξουσία και να μη φύγει παρά μόνο με τις εκλογές, τις οποίες και θα καθυστερήσει όσο μπορεί περισσότερο.

Μάλιστα – ακόμη και στο ενδεχόμενο αρνητικού αποτελέσματος – δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να μείνει στην ηγεσία της ΝΔ και, αν δεν τα καταφέρει, να δυσκολέψει όσο μπορεί τη διαδοχή του.

Οι περισσότεροι συνεργάτες του εισηγούνται κάλπες το φθινόπωρο, το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης της φθοράς για το κυβερνών κόμμα και για τον ίδιο προσωπικά. Σε άρθρο του στα σημερινά Νέα του Σαββάτου ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου τάσσεται και υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου:

«Η προφανής λύση είναι η ενίσχυση του συστήματος υπέρ της κυβερνησιμότητας. Με την περαιτέρω ενίσχυση δηλαδή του πρώτου κόμματος στη δεύτερη κατανομή των ψήφων στις εκλογές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν το «μπάχαλο». Γνωρίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί νέα αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Εχει όμως υπέρτατη ευθύνη να διασφαλίσει, ενόψει των πραγματικών γεγονότων που αντιμετωπίζει η χώρα, την πολύτιμη.. σταθερότητα. Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια των ψηφοφόρων. Και ο Θεός βοηθός… »

Παρά τις διάφορες προτροπές, ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, φαίνεται πως επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Μένει να φανεί αν αυτό θα είναι και το τελευταίο «λάθος» του.