Στην αρχή δεν πίστευα στα μάτια μου. Ο κ. Μηταράκης εμφανιζόταν να δηλώνει ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία, που τελικώς βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, είναι σε «πολύ καλή κατάσταση».

Ads

Τριανταεννέα άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις 14 Ιουλίου. Τότε από την Ελλάδα, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. (Οι άνθρωποι καταγγέλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, αλλά το αφήνω προς στιγμή απ’ έξω). Από την Τουρκία επαναπροωθήθηκαν βίαια στη νησίδα, όπου βρίσκονταν από την προηγούμενη Δευτέρα 8 Αυγούστου.

Πως μετά από  πάνω μια εβδομάδα στην αφιλόξενη νησίδα και ένα μήνα πήγαινε-έλα, με ένα πεντάχρονο κοριτσάκι να πεθαίνει στα χέρια τους από τσίμπημα σκορπιού, με μια έγκυο να αιμοραγεί είναι σε «πολύ καλή κατάσταση»; Μπήκα στο twitter του υπουργού Μετανάστευσης και πράγματι δήλωνε ακριβώς αυτό. Μόνο που δεν μας είπε ότι τρώγανε σουβλάκια και βλέπανε netflix to βράδυ!

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ανήμερα Δεκαπενταύγουστο από το πρωί, ο αρθρογράφος του Liberal Σ. Μουμτζής και τα παπαγαλάκια τρολ διέδιδαν ότι το 5χρονο κοριτσάκι δεν είχε πεθάνει και όλα ήταν μια επινόηση της αριστεράς και του Πούτιν, Γράφει στο άρθρο με τίτλο «Έβρος: Χυδαία παραπληροφόρηση»

Ads

Διαβάστε επίσης: Στην ελληνική επικράτεια εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες που ήταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Έβρο

«Αίφνης διακινείται η είδηση για ένα νεκρό κοριτσάκι το οποίο βρισκόταν με ομάδα προσφύγων από τη Συρία που εγκλωβίστηκαν σε μια νησίδα του Έβρου. Μάλιστα, κάποιοι εντελώς ανόητοι κυκλοφόρησαν και τη φωτογραφία του κοριτσιού, το βάφτισαν μάλιστα Μαρία». Ακολούθησαν και άλλα τρολ στο twitter, με προεξάρχοντα τον ίδιο τον αρθρογράφο:

«Χρόνια Πολλά στη μικρή Μαρία που νεκραναστήθηκε, χρόνια πολλά στον Σκορπιό που τη δάγκωσε, καθώς οι ψιχούλες τον βάφτισαν Παναγιώτη και χρόνια πολλά στον πραγματικό σκορπιό την αγαπημένη μας την Μαρία τη Ζαχάροβα».

image

image

image

image

image

Ευτυχώς, η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Το in.gr είχε τη Δευτέρα τίτλο: «Εβρος: Η σύγχρονη Αντιγόνη παλεύει για να θάψει το παιδί της – Κινδυνεύουν ζωές, διεθνείς αντιδράσεις-Σε άθλια κατάσταση»:

«Το οπτικοακοακουστικό υλικό που κυκλοφορεί όλες αυτές τις ημέρες από τον Εβρο πραγματικά σφίγγει το στομάχι. Βασανισμένοι άνθρωποι με λαχανιασμένες ζωές περιμένουν βοήθεια από τους άλλους τους υγιείς και ασφαλείς, που όμως δεν φτάνει..

Διαβάστε επίσης: Έβρος: Η ντροπή των Ελληναράδων τουρκοφάγων

..Μεταξύ αυτών και μία έγκυος 8 μηνών που μάλιστα τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως γιατρό. “Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί υπάρχει αιμορραγία”, λέει η γυναίκα στο βίντεο που δημοσιοποιεί ο δημοσιογράφος του Spiegel.

Οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και πλήθος πολιτών, με το ζήτημα να έχει κυριαρχήσει στα social media, απευθύνουν εκκλήσεις για τη διάσωση των 39 ανθρώπων επικαλούμενοι την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

..Τελευταία έκκληση – σύσταση από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κοινοποίηση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας), στον Συνήγορο του Πολίτη, στη FRONTEX και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Χάρις στις διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις, οι πρόσφυγες σώθηκαν. Η ελληνική αστυνομία «μετά από εκτεταμένες έρευνες» ( ο δημοσιογράφος του Spiegel Γ.Χρηστίδης είχε στείλει ήδη τη νέα τοποθεσία τους από το medatata μιας φωτογραφίας που έστειλαν) εντοπισε την ομάδα «αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα ».

Το σύνολο 22+9+7 παιδιά  μας κάνει 38. Χτυπημένη από σκορπιό, η μικρή Μαρία θάφτηκε πρόχειρα στη νησίδα. Ανήμερα της Παναγίας, δεν παρουσιάστηκε στην καταμέτρηση.