Στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκονταν εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, εντοπίστηκαν στον Έβρο οι 39 πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρονται στο φυλάκιο των Καστανιών, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ads

Νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε στείλει επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την οποία μάλιστα είχε κοινοποιήσει και στo Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στον Συνήγορο του Πολίτη, στη FRONTEX και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου ζητούσε τον απεγκλωβισμό και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στον Έβρο. Επίσης, σχετική ερώτηση είχαν κάνει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτης.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την «ξαφνική» ανακάλυψητων προσφύγων στον Έβρο

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Ads

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες ανέφεραν πως η νησίδα στην οποία ήταν εγκλωβισμένοι βρισκόταν εκτός της ελληνικής επικράτειας, κι έτσι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια.

Ωστόσο, σε βίντεο που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», το οποίο τραβήχτηκε τις πρωινές ώρες του Δεκαπενταύγουστου, πρόσφυγας ακούγεται να λέει πως «οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν ότι βρισκόμαστε στη νησίδα. Αλλά βρισκόμαστε εδώ. Σήμερα είναι 15/8/2022. Εδώ βλέπετε τη νησίδα».

H παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι αποδεικνυόταν και από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp, αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν, όπως ανέφερε και ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης.

«Η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα στην ελληνική όχθη του ποταμού. Τώρα βρίσκονται σε αυτήν την τοποθεσία σύμφωνα με τα μεταδεδομένα από τις φωτογραφίες τους. Γνώριζαν όλα τα fake news που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και μοιράστηκαν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες χθες το βράδυ και σήμερα» ανέφερε επίσης ο δημοσιογράφος.