Κατεπείγουσα ερώτηση για την νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα και για την περίπτωση της 5χρονης που έχασε τη ζωή της και παρέμεινε για μέρες άταφη κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Ads

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτηση τους υπενθυμίζουν ότι 40 αιτούντες άσυλο έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον ποταμό Έβρο στην ελληνοτουρκική μεθόριο με τις ελληνικές αρχές να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και τις τουρκικές το αντίθετο.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι «οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν».

Τέλος, δεδομένου ότι «ένα κορίτσι 5 ετών έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα και η μητέρα της διατηρεί το πτώμα της στο νερό του ποταμού προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και άλλο 9χρονο κορίτσι και ανάμεσα στους εγκλωβισμένους υπάρχουν τρεις έγκυες και αρκετοί που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας», οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν θα επέμβει η Frontex προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ομάδα των προσφύγων, να τύχει της αναγκαίας ανθρωπιστικής προστασίας και ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς ταφής για το 5χρονο κορίτσι, και τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Ads

Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών Στ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτη:

Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη.

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον ποταμό Έβρο, 40 αιτούντες άσυλο έχουν εγκλωβιστεί  σε νησίδα. Η ελληνική αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και αρνείται να παράσχει βοήθεια, ενώ η τουρκική υποστηρίζει το αντίθετο.

Οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν και επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, και αποκλείστηκαν στη νησίδα. Στις 26/7 επιχείρησαν να εισέλθουν στην Τουρκία όπου φυλακίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

Ένα κορίτσι 5 ετών έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα και η μητέρα της διατηρεί το πτώμα της στο νερό του ποταμού προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και άλλο 9χρονο κορίτσι ενώ υπάρχουν τρεις έγκυες και αρκετοί που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έκανε επίσης έκκληση.

Από τη νησίδα εκπέμπονται κραυγές αγωνίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Θα επέμβει η Frontex προκειμένου να απεγκλωβιστεί η ομάδα των προσφύγων, να τύχει της αναγκαίας ανθρωπιστικής προστασίας και ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς ταφής για το 5χρονο κορίτσι;

-Τι πρόκειται να κάνει για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;