Αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι εκκλήσεις για διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και καιρό σε νησίδα του Έβρου, ενώ ήδη έχει σημειωθεί μια τραγωδία, με μια 5χρονη να χάνει τη ζωή της την Τρίτη τα ξημερώματα έπειτα από τσίμπημα σκορπιού. Μάλιστα, προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη, η μητέρα της έβαζε το πτώμα στα κρύα νερά του ποταμού.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», τελικά οι πρόσφυγες έθαψαν το πτώμα της 5χρονης Μαρίας. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία και για ένα ακόμη 9χρονο κοριτσάκι που δέχθηκε τσίμπημα και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ενώ μεταξύ των περίπου 40 προσφύγων υπάρχουν και έγκυες αλλά και μια ηλικιωμένη.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική Αστυνομία για πρόσφυγες στον Έβρο: Η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ χθες πραγματοποίησε και παρέμβαση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, μπορεί να χαθούν κι άλλες ζωές. Επίσης, την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και του ΜΕΡΑ25.

Ads

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει εντολές διάσωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε και στον λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χριστίδης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις Έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των προσφύγων, την ώρα που επίσημα οι ελληνικές αρχές αναφέρουν πως δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. «Δεν έχω δει κανένα στοιχείο από την Τουρκία που να αντικρούει αυτό» προσθέτει στη σειρά αναρτήσεων του στο Twitter.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές» ανέφερε στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας πως δεν έχει πρόσβαση στην περιοχή, αλλά προτρέπει τις αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας να τους σώσουν.

Μάλιστα, στην ανάρτηση απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υιοθετώντας τη θέση της Ελληνικής Αστυνομίας πως η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας: «Κι εμείς επίσης ανησυχούμε βαθιά για τους μετανάστες που εγκλωβίζονται από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία, βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Την ίδια ώρα, υπάρχει έκκληση για συλλογή υπογραφών, όπου ζητείται η άμεση παρέμβαση των ελληνικών αρχών.

Επιπλέον, όπως ενημερώνει η δημοσιογράφος του Channel 4, Heidi Pett, αφού έστειλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης φωτογραφία με την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, αυτό απάντησε πως δεν πρόκειται για ελληνική επικράτεια, και πως τα σύνορα δεν ορίζονται από τους χάρτες στη Google. «Πράγματι φαίνεται να δίνουν το νησί στην Τουρκία» σημειώνει η ίδια στον λογαριασμό της.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί στο σημείο που βρίσκονται τώρα και στις 14 Ιουλίου, από τις ελληνικές αρχές, καθώς είχαν συλληφθεί άτυπα μόλις είχαν περάσει την ελληνική όχθη. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, είχαν χάσει τότε τη ζωή τους 3 άτομα. Ένας Σύρος, που πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του, και δύο ακόμη από πνιγμό, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικοί τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι, κολυμπώντας μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν γνώριζαν κολύμπι.

Στις 26 Ιουλίου, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, όπως αναφέρουν, οι αρχές της οποίας τους έβαλαν σε κέντρα κράτησης. Λίγες μέρες μετά όμως, ο εφιάλτης συνεχίστηκε, καθώς τους πίεσαν να ξαναπεράσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαφορετικά τους απείλησαν ότι θα τους απέλαυναν στην Συρία. Έτσι, βρέθηκαν ξανά στο ίδιο σημείο.