Η πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές δεν έριξε φως στην πλέον σκοτεινή πτυχή αυτής της υπόθεσης που είναι η χρονική σύμπτωση της παρακολούθησης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και της απόπειρας παγίδευσής του από το Predator (τον Σεπτέμβριο του 2021).

Ads

Για το πανάκριβο κακόβουλο λογισμικό που ευθύνεται για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη δεν είπε ούτε μία λέξη, σαν να μην ενδιαφέρει ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου η κατοχή και η χρήση του σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων.

Δεν αναφέρθηκε στην προέλευση του αιτήματος παρακολούθησης του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το φθινόπωρο του 2021 παρά τις διαρροές που προηγήθηκαν για αιτήματα από την Ουκρανία και την Αρμενία που στη συνέχεια διαψεύστηκαν από τους πρέσβεις των χωρών αυτών.

Επισημαίνοντας εμφατικά ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν νομότυπη δεν εξήγησε αν ο γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, που παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και δεν ενημέρωσε τον Κ. Μητσοτάκη (που δηλώνει άγνοια) ή δεν γνώριζε και γι αυτό δεν ενημέρωσε. Και στις δύο περιπτώσεις, λείπει η αιτιολόγηση της στάσης του.

Ads

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για την επιλογή από τον ίδιο, του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντος που καρατομήθηκε και για το γεγονός ότι προκειμένου να τοποθετηθεί σ αυτή τη θέση άλλαξε τον νόμο γιατί ο εκλεκτός του δεν είχε τα τυπικά προσόντα, προκαλώντας την έντονη τότε αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα» είπε χωρίς να διευκρινίσει γιατί ο αντ αυτού Γρ. Δημητριάδης δεν είχε εντολή ή τη βούληση να τον ενημερώνει για τόσο σημαντικά ζητήματα.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η ΕΥΠ έχει κάνει μεγάλο έργο για την εθνική ασφάλεια και προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα μας «ασύμμετρες και υβριδικές απειλές» και υποστήριξε ότι γι αυτό οι μυστικές υπηρεσίες υπάγονται σε αρκετές χώρες στον αρχηγό του κράτους αλλά δεν είπε ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Αναφέρθηκε σε διαχρονικές παθογένειες της ΕΥΠ επιμερίζοντας την πολιτική ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς να διευκρινίσει σε τι ακριβώς αναφέρεται ενώ άφησε ένα βαρύ συνωμοσιολογικό υπονοούμενο κάνοντας λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που αν «απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης να ξέρουν ότι είμαστε θεσμικά θωρακισμένοι».

Αφήνοντας να αιωρείται μια σκιά για ξένα κέντρα, αγνόησε εντελώς την επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα που εξελίσσεται με θύμα τον Ν. Ανδρουλάκη και στην οποία πήρε μέρος ο διευθυντής γραφείου τύπου της ΝΔ Ν. Ρωμανός συνδέοντας αυθαίρετα την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δηλαδή με την ιδιωτική του ζωή.

Χάθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος είπε, δηλώνοντας ανοιχτός στην αυτοκριτική χωρίς παρόλα αυτά να πει μια έστω προσχηματική συγγνώμη.