Μετά τις παραιτήσεις του γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων λόγω των αποκαλύψεων για τις παγιδεύσεις τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων, τίποτα δεν είναι ίδιο στο πολιτικό τοπίο. Ο τυφώνας Predator σαρώνει σχεδιασμούς και στρατηγικές.

Ads

-Ο ανασχηματισμός τον οποίο απέκλεισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να συμβεί πριν από την ΔΕΘ, στο τέλος Αυγούστου, για να δοθεί ένα σήμα συνολικής επανεκκίνησης της σοβαρά τραυματισμένης κυβέρνησης.

-Οι εκλογές το φθινόπωρο που επίσης αποκλείστηκαν κατηγορηματικά από τον Κ. Μητσοτάκη μπορεί να προκύψουν από ατύχημα, επειδή δηλαδή θα «ξεφλουδίζεται» το φρούτο της εξουσίας και θα μαίνεται εσωκομματική αντάρα στη ΝΔ.

-Η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής το φθινόπωρο είναι περισσότερο από πιθανή. Ανεξάρτητα από το αν την πρωτοβουλία θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ολόκληρη η αντιδεξιά αντιπολίτευση θα συσπειρωθεί.

Ads

-Η εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ τελειώνει. Καραμανλικοί, σαμαρικοί, πικραμένοι, περιθωριοποιημένοι και αγωνιούντες για την επανεκλογή τους έχουν κάθε λόγο πλέον να πετούν πέτρες στο Μέγαρο Μαξίμου για τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος.

-Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έφτιαξε την τύχη του. Δεν είχε προβλέψει τη δυναμική που θα δημιουργούσε η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς του για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου και τώρα είναι κυριολεκτικά καβάλα στο άλογο. Εκεί που δημιουργούταν η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξεφουσκώνει δημοσκοπικά, μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

-Στην Κουμουνδούρου τρίβουν τα μάτια τους για τον πολιτικό σεισμό που ταρακουνά την κυβέρνηση. Επίσης δεν είχαν προβλέψει τόσο ραγδαίες ανατροπές και βρίσκονται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναδείξει ως κεντρικό πολιτικό διακύβευμα την προστασία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

-«Καίγονται» τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης βρίσκονται πλέον μετωπικά απέναντι. Η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα δυσκολευτεί πολύ να στρίψει το καράβι προς το κυβερνών κόμμα.

-Βρίσκουν νέα επιχειρήματα οι υποστηρικτές της προοδευτικής διακυβέρνησης. Η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο θέμα των υποκλοπών δείχνει ότι αυτά που ενώνουν τα δυο κόμματα είναι περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που τα χωρίζουν. Παρόλα αυτά, ο ανταγωνισμός Τσίπρα-Ανδρουλάκη είναι έντονος και η προσωπική τους «χημεία» κακή.

-Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υφίστανται βαριά ήττα. Η προσπάθειά τους να συγκαλύψουν, να συσκοτίσουν και να αποπροσανατολίσουν εκθέτει μια στρατευμένη δημοσιογραφία, που διασύρεται με τις αποκαλύψεις των Reporters United, του Inside Story και της ΕΦΣΥΝ. Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

-Εκτίθενται πρόσωπα όπως η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή που προσπάθησε να υποβαθμίσει την καταγγελία Ανδρουλάκη και δικαιώνονται άλλα πρόσωπα, όπως ο διαγραφείς από τη ΝΔ ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος που έχει από καιρό αναδείξει παρακρατικές πρακτικές από το Μέγαρο Μαξίμου.