Έντονη πίεση δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού μίλησε σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, δέχθηκε ορισμένες «δύσκολες» ερωτήσεις.

Ads

Αρχικά, ο αντιπρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Renew Europe, Μαλίκ Αζμανί, στην οποία πρόσφατα εντάχθηκε και ο Γιώργος Κύρτσος, αναφέρθηκε στην ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας».

«Αξίες κι αρχές βρίσκονται υπό επίθεση. Θα είμαι ειλικρινής κύριε πρόεδρε, όπως είμαι πάντα. Μας προβληματίζει, μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των Μέσων και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά στα ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι σημαντικό κύριε πρωθυπουργέ να υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία. Πρόσφατα στην ομάδα Renew Europe υποδεχθήκαμε ένα έγκριτο Έλληνα βουλευτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαλίκ Αζμανί και πρόσθεσε:

«Η φωνή των εκλεγμένων θα πρέπει να ακούγεται πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να δούμε ακόμα μια φορά έναν Ευρωπαίο ηγέτη που θα καταπατά την ελευθεροτυπία. Όπως έλεγε και ο Σωκράτης “ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματά η συζήτηση”. Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας . Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε πρωθυπουργέ και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου και τότε θα έχετε πάντα στο πλευρό σας την ομάδα Renew έτσι ώστε να είμαστε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές κρίσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, έδειξε πρωτοσέλιδα της «Δημοκρατίας» και της «Αυγής», τα οποία ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το σκάνδαλο Novartis, έτσι ώστε να δείξει πως υπάρχει Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο

«Άκουσα τα όσα είπατε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο καθένας μπορεί να γράψει και να δημοσιεύσει οτιδήποτε για οποιονδήποτε χωρίς καμία λογοκρισία ή παρέμβαση από την κυβέρνηση», είπε και συνέχισε: «Δείτε εδώ, τα έχω τυπώσει, δύο σημερινά πρωτοσέλιδα, τα οποία με κατηγορούν ως ψεύτη και συκοφάντη. Κι αυτό γίνεται καθημερινά από τουλάχιστον 4 εφημερίδες. Κι αυτή η ελευθερία υπάρχει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα sites».

«Σας ενθαρρύνω να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη αυτές τις βαθμολογίες που δημοσιεύουν διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει πραγματικά ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ερώτηση για τα pushbacks

Η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές αλλά και στη στοχοποίηση ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

«Αιτούντες άσυλο προσπαθούν να μπουν στη χώρα σας και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα. Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Εκείνοι που σώζουν ζωές καταδικάζονται.

Γι αυτό ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτή η Ευρώπη;

Κλείνετε ανθρώπους στους καταυλισμούς και τους αναγκάζετε να ζουν σε hotspots σε ένα νομικό κενό και χρησιμοποιείτε ως πρόφαση ότι μπορούν να γυρίσουν στην Τουρκία από τη Συρία, από το Αφγανιστάν και αλλού. Εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται. Εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους, και τα ΜΜΕ φιμώνονται. Δε βοηθάει να συγκαλύπτουμε τα πράγματα γιατί η πραγματικότητα καταγράφεται και αναφέρεται ξανά και ξανά, σε όλα τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ΜΚΟ, ερευνητές, δημοσιογράφοι, Ευρωπαίοι δικαστές, δε δέχονται αυτή τη πραγματικότητα γιατί παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο ασύλου.

Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες αντί να επιδεικνύετε την ασπίδα της Ευρώπης. Σας καλώ να λύσετε τα πολλά προβλήματα στην κοινωνία σας».

Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα, αλλά και στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το 36,8% των νέων είναι άνεργοι. Υπάρχει υψηλό επίπεδο φτώχειας. Αυξάνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων αντί να επενδύονται χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χρησιμοποιήστε τα κονδύλια της ΕΕ για καινοτόμες θέσεις, πράσινες, κοινωνικές, για να μετασχηματιστεί η χώρα σας σε μια σύγχρονη χώρα με αειφορία και χωρίς αποκλεισμούς».

Μητσοτάκης: Δεν γίνονται pushbacks, αλλά pushforward

Επιχειρώντας να απαντήσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευθύνες της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ όπως είπε δεν γίνονται pushbacks, αλλά “pushforward”, τονίζοντας πως «όταν ένα πλοίο με εκαντοτάδες ανθρώπους φεύγει απο τις τουρκικές ακτές, δεν μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία της Τουρκίας».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους Ευρωβουλευτές που του άσκησαν κριτική, τους ζήτησε να μην επαναλαμβάνουν «την τουρκική προπαγάνδα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πλέον οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα «δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα επί της αριστερής κυβέρνησης, δεν έχουν σχέση με τη ντροπή της Μόρια».

Κόντρα Μητσοτάκη- Παπαδημούλη με αναφορά σε kolotumba

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίοι του απηύθυναν ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντίστοιχα.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο 2015 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Παπαδημούλη, με τον κ. Μητσοτάκη να ανταπαντά στη δευτερολογία του σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως «η αποτυχία της κυβέρνησης δε μπορεί να καλυφθεί με επιθέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζοντας πως πρέπει «να σεβόμαστε την αλήθεια. Η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τίναξε τη μπάνκα στον αέρα».

«Αντί για τη σύγκληση έχουμε απόκλιση από τις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών» ανέφερε επιπλέον και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη” κάνοντας λόγο και για “πάρτυ αισχροκέρδειας».

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση επισήμανε πως «στα τρία χρόνια διακυβέρνησης έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από πανδημία σε όλη την Ευρώπη».

Επιπλέον έκανε λόγο για «υποχώρηση του κράτους δικαίου», σημειώνοντας επιπλέον πως «τον Ιανουάριο χαρακτηρίσατε κορυφαίους δημοσιογράφους υπόκοσμο και συμμορία. Το δικαστικό συμβούλιο τους απάλλαξε. Σκοπεύετε να ζητήσετε συγγνώμη;».

Άσκησε ακόμη κριτική για τη διαχείριση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι «η Πορτογαλία θα φτιάξει δεκάδες διαμερίσματα, με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Εσείς πώς θα τα φτιάξετε;».

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν είναι σωστό να φέρνουμε θέματα εσωτερικής πολιτικής σε αυτή την αίθουσα». Επέμεινε δε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι πριν από επτά χρόνια υπήρξε ένα δημοψήφισμα που έσπρωξε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποίησε τον όρο kolotumba: «Αναστρέψατε την θέληση του ελληνικού λαού, κάνατε τη διάσημη τώρα kolotoumba, υπογράψατε το τρίτο πρόγραμμα και αναγκάσατε την Ελλάδα σε νέα λιτότητα. Αυτός ένας από τους βασικούς λόγους που χάσατε την εξουσία».

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα

Aπό το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την σημερινή επέτειο από το δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Ανδρουλάκης είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα».

Για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση που εμφανίζεται στην Ευρώπη και τον κόσμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επεσήμανε ότι «έχουμε χρέος να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε τώρα. Να υπερασπιστούμε μέσα από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να κάνουμε τους πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς απέναντι στις γεωπολιτικές, κλιματικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας». Επέμεινε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ειδικά για τον ελληνικό λαό, που βίωσε σκληρές οικονομικές πολιτικές.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στην κατεύθυνση υιοθέτησης ισχυρών μέτρων αποτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχολιάζοντας αιχμηρά τη στάση της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Η παράνομη και καταστροφική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον ουκρανικό λαό και ένα πολύ ακριβό μάθημα για τις ευρωπαϊκές ελίτ για το πώς οφείλουν να αντιμετωπίζουν αυταρχικούς αναθεωρητές ηγέτες. Ο κατευνασμός, όπως αποδείχθηκε, δεν έφερε αποτελέσματα. Χρειάζονται ισχυρά μέτρα αποτροπής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη, που δεν θα είναι παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Για αυτό σας καλώ να πάρετε θέση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική για τη στάση ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Ο ελληνικός λαός, μετά από 10 χρόνια συνεχών κρίσεων, έχοντας απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ του, αναγκάζεται να πληρώνει δισεκατομμύρια για να θωρακίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας με εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως ευρωπαϊκά κράτη εξοπλίζουν αυτόν που τον απειλεί. Εδώ χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε όποιον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Χαίρομαι που ακόμα και ο κ. Βέμπερ, που τότε το καταψήφισε, φαίνεται τώρα να το υποστηρίζει. Επίσης είναι αδιανόητο να υιοθετείται από αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών το αφήγημα Ερντογάν για την τρομοκρατία, όταν όποιος διαφωνεί με τις αυταρχικές του πρακτικές, όπως ο Καβαλά και ο Ντερμιτάς, χαρακτηρίζεται αυτομάτως τρομοκράτης και εχθρός του έθνους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Περιγράφοντας τη συνεχή και μακρά διάρκεια των κρίσεων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «όσο μειώνονται για εκατομμύρια Ευρωπαίους οι ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή, όσο αυξάνονται όσοι νιώθουν εκτός των τειχών, τόσο θα αυξάνονται οι απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Η στασιμότητα που επέβαλαν στο σχέδιο πολιτικής ενοποίησης οι συντηρητικές δυνάμεις, έδωσε περιθώριο στους αρνητές του ευρωπαϊκού οράματος να την εκμεταλλευθούν προς όφελός τους. Αυτό είναι το ντουέτο που ευθύνεται, γιατί παραμένουμε ένα “ αργοκίνητο καράβι” κ. πρωθυπουργέ. Οι μεν μιλάνε στο όνομα της Ευρώπης χωρίς να κάνουν ότι χρειάζεται και οι δε την πετροβολούν με μανιχαϊστικά επιχειρήματα σε κάθε ευκαιρία».

Για την δύσκολη κατάσταση από την ακρίβεια στην ενέργεια και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις της, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση σε χαμηλό αντίτιμο, όπως έκαναν άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα. Στον τομέα της υγείας το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες, είναι αποκαλυπτικό των αναγκών που υπάρχουν για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Σχολίασε ακόμη την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης όπου υποστήριξε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό μοχλό για διάχυση των ΑΠΕ μέσω των οικιακών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων και κάλεσε την κυβέρνηση να αδράξει την δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων, «ώστε να ενταχθούν ακόμα και τώρα επενδύσεις όπως η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και των μέσων αποθήκευσης που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ενεργειακής μας αυτονομίας και της δίκαιης μετάβασης», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.