Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να «καταδικάσει κάθε χρήση βίας» και να διασφαλίσει ότι το κράτος δικαίου γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μετανάστευση, τονίζεται σε επιστολή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κομισιόν, σχετικά με νέες αναφορές για παράνομες απωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Ads

Η επιστολή προς την Κομισιόν, την οποία δημοσιεύει το Tvxs.gr, εγκρίθηκε στη LIBE με 51 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 1 αποχή. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε αρχικά συμφωνήσει στην καταγγελία των επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά τελευταία στιγμή μετά από παρεμβάσεις και εκκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισε κατά, συμμαχώντας με την ακροδεξιά.

Στην επιστολή κόλαφο  την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, προς τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και Βέρα Γιούροβα αλλά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, καταγγέλλονται οι «συνεχόμενες αναφορές σχετικά με δεκάδες ανθρώπους που αναζητούν διεθνή προστασία οι οποίοι επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Έβρου».

Διαβάστε επίσης: H LIBE καλεί τον Ν. Μηταράκη για εξηγήσεις σχετικά με τις επαναπροωθήσεις

Ads

Όπως σημειώνεται: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει περισσότερες από 13 αποφάσεις για ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας από τις Ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα λάβουν άμεση ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια και θα υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου που προβλέπει η νομοθεσία. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους παρέμειναν για μέρες, χωρίς να διασώζονται από τις Ελληνικές Αρχές, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες σε νησίδες στον Έβρο και έχουν γίνει αναφορές ότι αρκετοί από αυτούς επαναπροωθήθηκαν αργότερα στην Τουρκία, σε παραβίαση των αποφάσεων του Δικαστηρίου».

«Δυστυχώς αυτή η κατάσταση κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες και εγείρονται σοβαρές ανησυχίες καθώς υπάρχουν πληροφορίες για απώλεια ζωής, απάνθρωπη συμπεριφορά, άρνηση στην πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με συμμετοχή των Ελληνικών αστυνομικών Αρχών, σε απόλυτη παραβίαση των Άρθρων 1, 2, 14, 18 και 19 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και του Άρθρου 6 για την Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, τα ΜΜΕ τοπικής και εθνικής εμβέλειας, έχουν κάνει αναφορές σε πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την αστυνομία βάσει των οποίων ΜΚΟ βρίσκονται υπό διερεύνηση για πιθανή συμμετοχή σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Ειλικρινά ελπίζουμε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ποινικοποίηση των ΜΚΟ για το έργο και τη νομική υποστήριξη που προσφέρουν».

«Στο φως των πολλαπλών ανησυχητικών αναφορών από μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, η Επιτροπή LIBE θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να καταδικάσει οποιαδήποτε χρήση βίας, να επιβάλλει το Ενωσιακό κεκτημένο, μεταξύ άλλων μέσω διαδικασιών επί παραβάσει στο πλαίσιο των εκκρεμών καταγγελιών, και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το Κράτος Δικαίου γίνεται σεβαστό από τα Κράτη Μέλη», αναφέρεται στην επιστολή και επισημαίνεται: 

«Πιστεύουμε, επομένως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ότι η εθνική, η ευρωπαϊκή και η διεθνής νομοθεσία τηρείται στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένου της διάσωσης των ανθρώπων αμέσως μόλις εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ και της πρόσβασής τους σε διαδικασίες ασύλου. Έχοντας τη σιγουριά για τη δέσμευσή σας να διασφαλίσετε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά μας σύνορα, αναμένουμε τις ενέργειές σας για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την απάντησή σας σχετικά με τις ανησυχίες μας». 

Η επιστολή της LIBE