Όπλα και νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ζήτησε ο πρόεδρος της εμπόλεμης Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφθηκαν το Κίεβο την Πέμπτη 16 Ιουνίου, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Ads

Συγκεκριμένα, στην Ουκρανία μετέβησαν οι καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρουμανίας Εμανουέλ Μακρόν και Κλάους Γιοχάνες και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με σκοπό να συναντήσουν τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σημειώνεται ότι πριν τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν το Ιρπίν.

Τα θέματα που βρέθηκαν στην «ατζέντα» των συνομιλιών τους είναι μια νέα παράδοση όπλων στην Ουκρανίας και το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος μίλησε και για την προοπτική περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι, όσο περισσότερα όπλα αποκτήσει η Ουκρανία από τα δυτικά έθνη, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της.

Ads

«Η Ουκρανία έχει μια σταθερή υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού», έγραψε στο Telegram ο Αντρέι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου στο Κίεβο.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε στους ομολόγους του ένα «πλήρες πακέτο» προτάσεων για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον επιτιθέμενο και να εργαστούμε για το έβδομο πακέτο κυρώσεων, με εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο», έγραψε ο Γέρμακ.

Ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο. «Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε.

Μακρόν: Υποστηρίζουμε την «άμεση» υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες που επισκέφθηκαν σήμερα το Κίεβο υποστηρίζουν την «άμεση» υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία άλλα 6 όπλα Caesar μεγάλου βεληνεκούς, για να συνδράμει την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, ο Μακρόν επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας ανοιχτό δίαυλος επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

Νωρίτερα, μετά τη σύντομη επίσκεψη στην Ιρπίν, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (…) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».

Σολτς: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι πήγε στην Ουκρανία με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει μια θετική απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει προσθέρει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα τη χρειάζεται. Παράλληλα, ο Σολτς επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ήδη υποδεχτεί 800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.Η Γερμανία στηρίζει την Ουκρανία τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, συμπλήρωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό σας», έγραψε ο Σολτς σε μήνυμά του στο Twitter, με αφορμή τη συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο για την υποδοχή, όπως και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνες για την ανοιχτή συζήτηση που είχαν στο Κίεβο.

«Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι οι ηγέτες επιδιώκουν να δείξουν όχι μόνο αλληλεγγύη αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία και την προμήθεια όπλων. Και πρόσθεσε ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τον αγώνα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία».

Ντράγκι: Η Ιταλία υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για την ΕΕ

Μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στις ελπίδες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Είπε και αυτός με τη σειρά του ότι η χώρα του είναι θετική στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας και ότι θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

«Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το σχέδιό μας. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο Ντράγκι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η χώρα του θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρουση, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου».

Σημειώνεται ότι ο Ντράγκι νωρίτερα, στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν διαβεβαίωσε ότι «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα». Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι’ αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Αποδοχή πρόσκλησης Σολτς από Ζελένσκι για G7

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αποδέχτηκε μια πρόσκληση» του Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, που επισκέφθηκε σήμερα την Ουκρανία.

«Σας ευχαριστώ κύριε Ζελένσκι που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου να συμμετάσχετε στη σύνοδο κορυφής της G7», που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στο συγκρότημα του κάστρου του Σλος Ελμάου (νότια Γερμανία), έγραψε στο Twitter ο Σολτς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο Ζελένσκι, που δεν έχει φύγει από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, θα μεταβεί στη Βαυαρία ή αν θα μιλήσει στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Σχολιάζοντας το ταξίδι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε:

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (…) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».