Οι κάλπες στη Γαλλία έκλεισαν στις 21:00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μέσα από τις οποίες θα προκύψει η νέα σύνθεση της εθνοσυνέλευσης των συνολικά 577 εδρών, δείχνουν ένα εκλογικό θρίλερ. Οι συνασπισμοί του Μελανσόν και του Μακρόν δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τη συμμαχία της Αριστεράς να έχει οριακό προβάδισμα σε κάποιες εκτιμήσεις, ενώ άλλες δίνουν ισοπαλία. 

Ads

Αναλυτικότερα…

Με την αποχή να φτάνει σε ποσοστό άνω του 51,5%, τα exit polls δίνουν οριακά αποτελέσματα. Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μακρόν.

Ενδεικτική του εκλογικού θρίλερ στη Γαλλία είναι η εκτίμηση ψήφου του Ipsos για την κρατική τηλεόραση France2, το κρατικό γαλλικό ραδιόφωνο RFI και το France24, που εμφανίζει απόλυτη ισοπαλία με ποσοστό 25,2% μεταξύ της συμμαχίας Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συμμαχίας της Αριστεράς NUPES του Ζαν Λικ Μελανσόν. Ισοπαλία δίνει και η Monde. Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Κατά τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 289 έδρες.

Ads

Άλλα exit polls, όπως της εφημερίδας Le Figaro, δείχνουν ότι η συμμαχία Ensemble που έχει σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει περίπου 25,5% των ψήφων (275-310 έδρες), ενώ η συμμαχία της Αριστεράς NUPES με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν περίπου 26% (180-210 έδρες). Σύμφωνα με το BFMTV – που επίσης δίνει οριακή πρωτιά στον Μελανσόν –  παράταξη Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 270 έως 310, η αριστερή Συμμαχία από 170 έως 220, η ακροδεξιά από 33 έως 53 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 15-30.

Βάσει των προβλέψεων του Ipsos, τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξής κατανομή εδρών: από 255 έως 295 για τον συνασπισμό του Μακρόν – δηλαδή ίσως να μην πιάσει την αυτοδυναμία των 289 εδρών – η αριστερή συμμαχία θα ακολουθήσει με 150 έως 190 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί με 50 έως 80 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν από 20 έως 45 έδρες. 

Ο λόγος που ο συνασπισμός του Μελανσόν καταλαμβάνει λιγότερες έδρες, αν και με υψηλότερο ποσοστό, σχετίζεται με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, αλλά και τις εκτιμήσεις των συμμαχιών υποστήριξης στο δεύτερο γύρο.

Πρόκειται για ένα μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα, βάσει του οποίου όλη η χώρα είναι χωρισμένη σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων κατακτώνται από όποιον λάβει το 50%+1 στον πρώτο γύρο ή στον επαναληπτικό μετά δύο εβδομάδες. Στον δεύτερο γύρο κατέρχονται οι δύο πρώτοι, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο τρίτος, εφόσον έχει λάβει τουλάχιστον το 12,5% στον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο λεγόμενος «τριγωνικός γύρος», ωστόσο συνήθως οι υποψήφιοι των συγγενέστερων κομμάτων ως προς τους δύο πρώτους παραιτούνται στον δεύτερο γύρο.

image

image

Οι δύο «μονομάχοι» καλούν τους ψηφοφόρους στις κάλπες στον δεύτερο γύρο

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Ελιζαμπετ Μπορν, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.

Από πλευράς του, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Μελανσόν και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».