Οι Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν εκ νέου σήμερα στις κάλπες, αυτήν τη φορά για να εκλέξουν σε δύο γύρους τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μετά τη νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ads

Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν. Υπενθυμίζεται πως παλαιότερα σε συγκατοικήσεις είχαν υποχρεωθεί τόσο ο  Φρανσουά Μιτεράν όσο και ο Ζακ  Σιράκ.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχοντας συνενώσει την κατακερματισμένη Αριστερά, δημιούργησε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές αλλά και ανυπότακτους Αριστερούς. Με τη νέα «Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» (NUPES) ελπίζει πως τα πράγματα θα κυλήσουν ακόμη καλύτερα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, όπου έλαβε το εντυπωσιακό για πολλούς 22%, ωστόσο βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Ο Μακρόν, από την άλλη, δημιούργησε και αυτός έναν πολιτικό συνασπισμό, συγκεντρώνοντας 7 μικρά κόμματα, τα σημαντικότερα των οποίων: Αναγέννηση, Modem, Ορίζοντες, Agir. Έδωσε στον συνασπισμό την ονομασία «Ensemble» που μεταφράζεται «Μαζί». Ο Μακρόν ήταν μεν ο νικητής των προεδρικών εκλογών πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο οι Γάλλοι, αν και απογοητευμένοι από αυτόν, τον ψήφισαν στον δεύτερο γύρο μάλλον μοιρολατρικά για να μην κερδίσει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Οι έρευνες εξάλλου καταγράφουν σημαντική απώλεια ψήφων, αποτυπώνοντας μια πενταετία γεμάτη από κρίσεις. 

Ads

Τα άλλα κόμματα και ο νικητής

Οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες εμφάνιζαν άλλοτε τη μια παράταξη να προηγείται και άλλοτε την άλλη, με ποσοστά που κινούνται περί το 27%. Σε γενικές γραμμές πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου η παράταξη Μακρόν, έστω και μετά πολλών βασάνων, θα καταφέρει στο τέλος να έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Είναι σύνηθες άλλωστε οι Γάλλοι να δίνουν την πλειοψηφία στο κόμμα του νικητή προέδρου, για να μπορέσει να κυβερνήσει και να μην υπάρξει «κακοφωνία» στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχει καμμία από τις δύο προαναφερθείσες παρατάξεις την πλειοψηφία των βουλευτών. Η τελευταία δημοσκόπηση Ifop-Fiducial για το κανάλι LCI προβλέπει για τον συνασπισμό «Μαζί » του Μακρόν 250-290 έδρες από 270-310 που είχε τέλη Μαΐου. Κίνδυνος επομένως να μην κατακτήσει τις 289 για την απόλυτη πλειοψηφία. Τις ίδιες ημερομηνίες η «Νιπές» είδε να ανεβαίνει σε έδρες με την ψαλίδα 195-230, ενώ στα τέλη Μαΐου συγκέντρωνε 170-205.

Στο σενάριο που κανένα από τα δύο κόμματα δεν κερδίσει την πλειοψηφία είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα το πόσους βουλευτές θα εκλέξει και το τι θα πράξει μετεκλογικά η κεντροδεξιά, νεογκωλική παράταξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι συνετρίβησαν στις προεδρικές εκλογές καθώς δεν έπιασαν το 5%. Η μέχρι σήμερα πιο ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να καταγράψει εκ νέου μεγάλες απώλειες, καθώς στις βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται να κερδίζουν περί τις 60 έδρες. Η μάλλον δημοφιλέστερη πολιτική προσωπικότητα σε αυτόν τον χώρο, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μακρόν.

Ως προς τον χώρο της ακροδεξιάς, στόχος της Μαρίν Λεπέν δεν φαίνεται να είναι άλλος από τη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν να κινείται περί το 20%.

Η διαδικασία και η αποχή

Στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η αποχή προβλέπεται από τους δημοσκόπους – αναλυτές πάνω από το 50%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δυο Γάλλους δεν θα πάει να ψηφίσει. Τόσο μεγάλη απογοήτευση σπάνια έχει καταγραφεί στη χώρα. 

Αν ένας υποψήφιος υπερβεί στον σημερινό πρώτο γύρο το 50% των ψήφων εκλέγεται βουλευτής. Αν όχι, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής έχουν το δικαίωμα να κατέλθουν οι δυο πρώτοι σε ψήφους, αλλά και όσοι καταφέρουν να υπερβούν το 12,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Στον δεύτερο γύρο, βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα κονταροχτυπηθούν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν και ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μελανσόν, αφού με την αποχή να εκτιμάται στο 50% είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν πολλές εκλογικές περιφέρειες όπου θα περάσει και τρίτος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο.

Σημαίνει επίσης ότι, με βάση τις προβλέψεις, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας δεν θα υπάρχει στο δεύτερο γύρο σημαντικός αριθμός υποψηφίων που να αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Πάντως, το γεγονός ότι υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για τη σημαντική αυτήν ψηφοφορία, παρά τη δυσαρέσκεια στη χώρα και τη νέα δυναμική από την αριστερή συμμαχία, πιθανότατα να οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι ακριβώς η δυσαρέσκεια στη Γαλλία εκφράζεται παραδοσιακά στο δρόμο και όχι στην κάλπη, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Τα αποτελέσματα

Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.