Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε αργά χθες να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Τη συμφωνία ανακοίνωσε με ένα tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με τάνκερ και δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη για τη μείωση εισαγωγών του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών.
 
Στο tweet, ο Σάρλ Μισέλ έγραψε:
 
«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.
Καλύπτει άμεσα περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική μηχανή της.
Μέγιστη πίεση στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου».
 
Είχαν προηγηθεί πολύωρες άγονες διαπραγματεύσεις καθώς αντιδρούσαν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Με τη συμφωνία, αναμένεται η Τσεχία και η Σλοβακία να μειώσουν τις εισαγωγές, χωρίς να δεσμεύεται η Ουγγαρία, καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία είναι ραμμένη στα μέτρα της.
 
Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Η εφημερίδα New York Times σχολιάζει για τη συμφωνία: «το πολυσυζυτημένο μέτρο θα τιμωρήσει τη Μόσχα αλλά θα έχει επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία της Ευρώπης».