Το θέμα του πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, να αποκλείει αυτήν την πιθανότητα.

Ads

Προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας αποτέλεσμα υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου, τιμές, οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές της ενέργειας και ασφαλώς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Και συμπλήρωσε: «Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, που έχει καταθέσει η ΕΕ στο πλαίσιο του νέου σχεδίου Repower EU, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του RRF».

Τζεντιλόνι: Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν θα αποφασίσει σχετικά με την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου

Ads

Οι ηγέτες της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, δεν θα αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου, αλλά μπορεί να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας.

«Αν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή θα ενεργήσει πολύ γρήγορα για να αναλύσει αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντολόνι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης απόφασης.

«Θα είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν» για να μελετήσει το μηχανισμό για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές, δήλωσε ο Τζεντιλόνι.