Δύο χοντρές γκάφες σε μια εβδομάδα από τον ίδιο άνθρωπο μοιάζει απίστευτο, αλλά ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είναι ικανός για όλα. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε προχθές στο Ντάλλας, σε ένα Ινστιτούτο που φέρει το όνομα του, αναλύοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης δημοκρατίας στη Ρωσία. Και τότε είπε:

Ads

«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Ρωσία και η απόφαση ενός άνδρα να ξεκινάει μια απολύτως αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ… εννοώ στην Ουκρανία».. Ατιμο υποσυνείδητο! Ο αρχιτέκτονας της εισβολής στο Ιράκ παραδεχόταν ότι ήταν μια πράξη παράνομη και βάρβαρη. Όπως το έθεσε ένας Αμερικανός κωμικός, «ο Μπους δεν έκανε ένα φροϋδικό lapsus, αλλά μια φροϋδική ομολογία». 

Στη σημερινή συγκυρία, η δεύτερη γκάφα έχει περισσότερο πολιτικό και ιστορικό ζουμί. Ο Μπους έπεσε θύμα φαρσέρ, που τού τηλεφώνησε παριστάνοντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνομιλία, ο Μπους, κολακευμένος που ο  Ζελένσκι τον έχει θυμηθεί, παραδέχεται ότι με την επέκταση του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ παραβίασαν την  υπόσχεση τους προς τον Γκορμπατσόφ να μην επεκταθεί η Συμμαχία «ούτε ίντσα παραπάνω» προς ανατολάς. «Ακούστε, οι καιροί αλλάζουν», λέει ο Μπους.

Ο ψευτό- Ζελένσκι αποκαλεί τον Μπους «πολύ, πολύ σοφό άτομο» (απορεί κανείς πώς δεν έχει σκάσει στα γέλια) ενώ ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος ομολογεί ότι δεν ήθελε η Ρωσία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ιδέα με την οποία φλέρταρε ο Πούτιν όταν ανέλαβε την προεδρία το 2000, την ίδια εποχή που ανέλαβε και ο Μπους. «Ήθελα τη Ρωσία στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Ήθελα την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Η επέκταση του ΝΑΤΟ δημιούργησε το ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο για την πρόσφατη βάρβαρη ρωσική εισβολή. Ο Μπιλ Κλίντον δικαιολογήθηκε πρόσφατα για την επέκταση που ξεκίνησε επί της προεδρίας του, αλλά ήταν στα χρόνια του διαδόχου του, του Τζόρτζ Μπους, που έγιναν οι πιο επιθετικές κινήσεις για την απομόνωση της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: o Κλίντον δικαιολογείται για τo ΝΑΤΟ και κρύβει το μεγάλο μυστικό

Επιστρέφοντας στην πρώτη γκάφα, όταν ο Μπους κατάλαβε ότι ξεστόμισε το lapsus του αιώνα, γέλασε νευρικά κι ύστερα αστειεύτηκε ότι έφτασε τα 75 χρόνια, παριστάνοντας τον καλόκαρδο αφελή, όπως έκανε πάντα. Το κοινό γέλασε, βρίσκοντας προφανώς χαριτωμένο τον άνθρωπο που είναι προσωπικά υπεύθυνος για το θάνατο τουλάχιστον ενός εκατομμύριου ανθρώπων και τη καταστροφή της Μέσης Ανατολής και δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγνώμη για αυτό.

Αλλά αυτός είναι ο σημερινός κόσμος. Ποιος θυμάται τη Φαλούτζα, την ιστορική πόλη του Ιράκ που ισοπέδωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 2003-4 και όπου έγιναν χειρότερα εγκλήματα και από τα πρόσφατα στη Μαριούπολη; Δικαιολογημένα ο Πούτιν και η οικογένεια του αντιμετωπίζουν κυρώσεις, αλλά την ίδια ώρα ο Αμερικανός ομόλογος του, επίσης εγκληματίας πολέμου, έχει το Ινστιτούτο του, δίνει ομιλίες και δέχεται τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες, όχι μόνο από φαρσέρ.

Όσο για τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον δημοσιογράφο που δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να αποκαλύψει τα εγκλήματα πολέμου του Μπους στο Ιράκ, σαπίζει χρόνια στην απομόνωση και τη φυλακή, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του για να δικαστεί ισόβια για κατασκοπεία! Προφανώς οι Φροϋδιστές δεν είναι στην εξουσία, για να δικάσουν τον Μπους.