Ο Εμάνουελ Μακρόν κατάφερε να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Ads

Σύμφωνα με το exit poll από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Ifop», που δημοσιεύθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης (21:00 ώρα Ελλάδας), ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 58%, έναντι 42% της Μαρίν Λεπέν.

Το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν πάντως είναι μεγάλο, καθώς στον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2017 είχε συγκεντρώσει 33,9%. Η ίδια, μετά την ανακοίνωση του exit poll, φάνηκε να αποδέχεται την ήττα της, δηλώνοντας πως «θα είμαστε η αντιπολίτευση, καταρχάς για τα θέματα των συντάξεων, της ολιγωρίας της δικαιοσύνης των μεταναστευτικών κυμάτων. Δεν έχει κάνει τίποτα για να εξαφανιστεί επιτέλους αυτή η ψαλίδα που χωρίζει το έθνος μας».

«Μετά από αυτές τις εκλογές θα γίνουν πολλές πολιτικές ανακατατάξεις. Υπάρχει ένα κόμμα που ήρθε πρώτο, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει, γιατί σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις βουλευτικές εκλογές, με ένα εκλογικό σύστημα που ξέρουμε ότι υπονομεύει την αντιπροσωπευτικότητα και ο Μακρόν θα θελήσει να κερδίσει τις εκλογές αυτές σε όλα τα επίπεδα. Το σχέδιο του για τη Γαλλία είναι όμως καταστροφικό», είπε, καλώντας όσους θέλουν να είναι αντιπολίτευση στον Μακρόν, να συνταχθούν με το κόμμα της.

Ads

«Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών και θα ξεκινήσω τη μάχη με όλους εκείνους που θέλησαν να αντιταχθούν στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που κατέλαβε την 3η θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε πως «υπάρχει ακόμη τρόπος να ηττηθεί ο Μακρόν μέσω των βουλευτικών εκλογών»

Ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, δήλωσε πως αν και εκατομμύρια από εμάς θέλαμε να τερματίσουμε την πενταετή θητεία του Εμανουέλ Μακρόν χάσαμε και ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη. Όσοι αγαπούν με πάθος τη Γαλλία έχουν ηττηθεί. Όσοι θέλουν να υπερασπιστούν την ταυτότητά τους και να βάλουν τέλος στη μετανάστευση έχουν απογοητευτεί πικρά για πολύ καιρό», κατέληξε ο Ζεμούρ.

«Δεν θα χαλάσουμε τη νίκη (…) αλλά ο Εθνικός Συναγερμός (της Λεπέν) πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ», σχολίασε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Θα υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, επειδή ο πρόεδρος επανεξελέγη. Αλλά πρέπει επίσης να ακούσουμε το μήνυμα του γαλλικού λαού», είπε, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «αλλαγή».

Μισέλ: Χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη

Συγχαρητήρια μηνύματα έλαβε ο Εμάνουελ Μακρόν από ευρωπαίους ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τουίτ που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

Νικητής των εκλογών, η ενωμένη Ευρώπη, δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος νικητής.

Ο Λίντνερ έγραψε στο Twitter ότι οι εκλογές αυτές αφορούσαν «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρώπης. «Οι Γάλλοι επέλεξαν τον Μακρόν. Αυτό καθιστά την ενωμένη Ευρώπη τον μεγαλύτερο νικητή των εκλογών. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Φον ντερ Λάιεν: Ε. Μακρόν μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τουίτ που ανήρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας.

Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Τζόνσον: Συγχαρητήρια στον Μακρόν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter, στα γαλλικά.

Ντράγκι: «Θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με γραπτή δήλωσή του, θέλησε να συγχαρεί τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι μια θαυμάσια είδηση για όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Γαλλία συνεργάζονται, μαζί με όλους τους άλλους εταίρους, για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, συνεκτικότερης, δικαιότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανής να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αρχίζοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ιταλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θέλουμε να συγχαρούμε, με τον θερμότερο δυνατό τρόπο, τον πρόεδρο Μακρόν. Είμαστε έτοιμοι -από αυτή κιόλας την στιγμή- να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με αποφασιστικό και φιλόδοξο τρόπο, υπέρ των χωρών μας και όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Μ. Σχοινάς: Οι Γάλλοι απέρριψαν τον διχαστικό εθνικισμό και επέλεξαν μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή ΕΕ
 
Οι Γάλλοι απέρριψαν τον «διχαστικό εθνικισμό» επιλέγοντας «μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε στην ανάρτησή του στο twitter:

«Με την ηχηρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι απέρριψαν τον διχαστικό εθνικισμό και επέλεξαν μια ισχυρή Γαλλία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση».