Στενά παρακολουθεί η Κομισιόν την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Ειδικότερα, σε ερώτηση της «Καθημερινής», για τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Μπάρκε, τόνισε τα εξής:

«Είμαστε ενήμεροι για αυτές τις αναφορές και τις παρακολουθούμε στενά. Και νομίζω ότι έχουμε ήδη πει στο παρελθόν ποια είναι η θέση μας όσον αφορά τα προγράμματα κατασκοπείας που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις. Χρειάζεται να το επαναλάβω: οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των δημοσιογράφων και πολιτικών για παράδειγμα, είναι απαράδεκτη, εφόσον επιβεβαιωθεί».

«Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ώστε να διασφαλίζουν ότι αυτό σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η διερεύνηση τέτοιου θέματος είναι ευθύνη των κρατών μελών και αναμένουμε ότι οι εθνικές αρχές θα εξετάσουν τον ισχυρισμό και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ads

Σε ερώτηση για το πώς οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να ερευνήσουν κάτι που κάνουν οι ίδιες, ο Γιοχάνες Μπάρκε απάντησε:

«Μπορώ απλώς να επαναλάβω αυτό που μόλις είπα. Υπάρχουν υπηρεσίες επιτήρησης που πρέπει να ελέγχουν τα κράτη-μέλη. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπίες για να επιβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Και αυτό περιμένουμε να κάνουν τα κράτη-μέλη».

Το θέμα επανήλθε από δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου, με αφορμή τις παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών, τις οποίες αποκάλυψε το ίδιο εργαστήριο του Καναδά (Citizen Lab). Η απάντηση της Κομισιόν είναι ότι αναμένει από τις ξεχωριστές εξουσίες που λειτουργούν στην Ελλάδα να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.