Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το διαβόητο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus έρχονται να απασχολήσουν την επικαιρότητα, καθώς ο πρόεδρος της Καταλανικής Κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, και όχι μόνο, φαίνεται πως έπεσαν θύματα κατασκοπίας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO Group, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές εντός και εκτός της ΕΕ. Δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει τον Ιούλιο του 2021 ότι το λογισμικό πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν τους αντιπάλους.

Διαβάστε επίσης: Pegasus: Το λογισμικό που κατασκοπεύει μέσα από κινητά πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές

Όπως όμως αποκάλυψε έρευνα του ερευνητικού εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τουλάχιστον 65 Καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές έγιναν στόχος κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και Candiru.

Ads

Μεταξύ των ατόμων που παρακολουθήθηκαν είναι ο Πέρε Αραγονές, πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, μαζί με ευρωβουλευτές, Καταλανούς νομοθέτες, νομικούς, ακόμα ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Pegasus: Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν μορατόριουμ στην πώληση λογισμικών κατασκοπείας

«Η επιχείρηση μαζικής κατασκοπείας κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας είναι αδικαιολόγητη ντροπή. Μια εξαιρετικά σοβαρή επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία», έγραψε ο Πέρε Αραγονές στο Twitter.

Παρόλο που το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο «δεν αποδίδει οριστικά τις λειτουργίες σε μια συγκεκριμένη οντότητα», οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ισχυρά πλήν έμμεσα αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν σχέση με τις ισπανικές αρχές».

Διαβάστε επίσης:

Σημειώνεται ότι από τότε που η Καταλονία προσπάθησε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία μετά από δημοψήφισμα το 2017 -που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο- έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Μαδρίτης-Βαρκελώνης. Η αποτυχημένη ώθηση για την ανεξαρτησία οδήγησε τον τότε Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν να εξοριστεί στο Βέλγιο.

«Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι ή όχι πελάτης του Ομίλου NSO. Πρέπει επίσης να διεξαγάγει μια ενδελεχή, ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον των Καταλανών που εντοπίστηκαν σε αυτήν την έρευνα», δήλωσε η Likhita Banerji της ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, η οποία σχολίασε την έρευνα του Citizen Lab.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ και η «διπλωματία του Pegasus»

Πληροφορίες από Politico