Αδιεκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι εκρήξεις και η πυρκαγιά που ακολούθησε στο ρωσικό καταδρομικό «Μόσχα», λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, στην Μαύρη Θάλασσα.

Ads

Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι πρόκειται για επίθεση του στρατού τους.

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία του καταδρομικού «Moskva» που υπέστη εκρήξεις

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο, το καταδρομικό δέχτηκε επίθεση από πυραύλους Neptune ουκρανικής κατασκευής και το πλοίο υπέστη «πολύ σοβαρή ζημιά».

Ads

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται επίσης ότι το εν λόγω καταδρομικό συμμετείχε στην επιχείρηση κοντά στο νησί Ζμένι στα ανοιχτά της Οδησσού, όπου αρχικά το Κίεβο υποστήριξε ότι η φρουρά του έπεσε ηρωικά μαχόμενη, πλην όμως αποδείχθηκε ότι παραδόθηκε.

Ο ουκρανικός στρατός, ωστόσο, δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες.

Μερικές ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το συμβάν της πυρκαγιάς, αναφέροντας ωστόσο ότι οι αιτίες της είναι υπό διερεύνηση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι πύραυλοι που φέρει το καταδρομικό δεν υπέστησαν ζημιές, το πλήρωμα αποβιβάστηκε επιτυχώς δίχως απώλειες και ότι το πλοίο διατηρεί την πλευστότητά του.

Το υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε και οι εκρήξεις των πυρομαχικών σταμάτησαν. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τη ρυμούλκηση του πλοίου στο λιμάνι και τη διαπίστωση των αιτιών του συμβάντος.

Την ώρα που Μόσχα και Κίεβο υπεραμύνονται τους ισχυρισμούς τους, η αμερικανική πλευρά έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Foreign Policy, Jack Detsch, που επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το ρωσικό καταδρομικό Moskva εξακολουθεί να επιπλέει και κινείται ανατολικά. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στην Μπριάνα Κέιλαρ του CNN ότι «έγινε έκρηξη» στο Moskva, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πουν προς το παρόν εάν το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο.

«Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι συνέβη εδώ. Εκτιμούμε ότι υπήρξε μια έκρηξη, τουλάχιστον μία έκρηξη σε αυτό το καταδρομικό. Μια αρκετά μεγάλη, μάλιστα, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο», είπε ο Κίρμπι.

«Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να κινηθεί μόνο του και αυτό φαίνεται πως κάνει. Πιστεύουμε ότι πλέει προς την ανατολή και πιθανότατα προς Σεβαστούπολη για επισκευή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία», καθώς η Μόσχα πρέπει να παραδεχτεί ότι η ναυαρχίδα της έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Και έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Το ένα σενάριο είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και το άλλο ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα δεν είναι ιδιαίτερα καλό γι’ αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάλιβαν.

Το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η έπαρση της ναυτικής σημαίας στο πλοίο και η ένταξη του καταδρομικού στον στόλο, με το αρχικό όνομά του «Δόξα», έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1983.

Στις 22 Ιουνίου 1995 το πλοίο μετονομάστηκε σε «Μόσχα».

Είναι σχεδιασμένο να εκτελεί χτυπήματα κατά μεγάλων μεμονωμένων πλοίων και ομάδων πλοίων επιφανείας, στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και να διεξάγει συλλογική αεράμυνα σε σχηματισμό, από απόσταση.