Το Γαλλικό Πρακτορείο σε θέμα του αναφέρει τον διαχωρισμό μεταξύ των προσφύφων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Ads

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην χώρα μας έχουν φτάσει 18.836 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.519 ανήλικοι. Η αντιμετώπιση που έχουν, μοιάζει να είναι η ενδεδειγμένη. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε άμεση διάθεση αδειών προσωρινής παραμονής στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να βρίσκονται και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα για ένα έτος. 

Η 39χρονη Ιρένε από τη Βινίτσια διαμένει ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στο καμπ των Σερρών και δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη φιλοξενία των Ελλήνων. «Αρχίσουμε ξανά να έχουμε κανονική ζωή. Τα παιδιά πάνε σχολείο, ήδη έχουν κάνει φίλους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγα χρόνια πριν, θυμίζουν οι δημοσιογράφοι, γονείς στη βόρεια Ελλάδα εμπόδιζαν προσφυγόπουλα Γεζίντι από το Ιράκ και τη Συρία να πάνε σχολείο και διαδήλωναν κατά της άφιξης προσφύγων σε καμπ.

Βέβαια αυτή η μεταχείριση δεν ισχύει για όλους τους πρόσφυγες. «Όταν ήρθαν οι Ουκρανοί, μας είπαν να φύγουμε από τον οικίσκο που μέναμε και μας πήγαν σε άλλο σημείο του καταυλισμού, σε ένα πολύ βρόμικο κοντέινερ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Σαχράν από το Αφγανιστάν, που παραμένει σε καμπ στις Σέρρες μαζί με τουλάχιστον 100 ομοεθνείς του που εκδιώχθηκαν από τους χώρους που διέμεναν.

Ads

Στην συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο θυμίζει ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε βρεθεί στο στόχαστρο με την δήλωσή του ότι οι Ουκρανοί είναι «πραγματικοί πρόσφυγες». Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα πάνω από 32.000 πρόσφυγες σε καμπ, που περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Έπειτα, αναφέρεται εκτενώς στην δραστική μείωση της βοήθειας προς αναγνωρισμένους πρόσφυγες από Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότια Ασία, που επί χρόνια προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Πλέον στην Ελλάδα τα χρήματα της ΕΕ πηγαίνουν στην δημιουργία κλειστών δομών και υπάρχει δραστικός έλεγχος των οργανώσεων που βοηθούν όσους αναζητούν άσυλο.

Την ώρα που οι Ουκρανοί πρόσφυγες κατευθύνονται στις Σέρρες, αλλά και στην Ελευσίνα που επίσης προετοιμάζεται για αυτόν τον σκοπό, η κατάσταση σε άλλα καμπ στη χώρα είναι εντελώς διαφορετική. «Υπάρχει καθαρή διάκριση μεταξύ Ουκρανών προσφύγων και όσων άλλης εθνικότητας ζητούν άσυλο, που είναι εδώ αρκετά χρόνια ή συνεχίζουν να φτάνουν από την Τουρκία», περιγράφει η επικεφαλής εκπαίδευσης στο καμπ της Ριτσώνας.

Όπως λέει, ο κυρίως αφγανικής καταγωγής πληθυσμός του καμπ, βλέπει τα παιδιά να παραμένουν εκτός εκπαίδευσης εδώ και τριάμιση χρόνια.

Όπως περιγράφει σε σχετική έκθεση ο διευθυντής της Human Rights Watch για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών Μπιλ Φρέλικ, «την ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται τους Ουκρανούς ως “πραγματικούς πρόσφυγες” πραγματοποιεί ωμά επαναπροωθήσεις για Αφγανούς και άλλους, που διαφεύγουν από ίδιους πολέμους και βία … η εφαρμογή διαφορετικών κριτηρίων γελοιοποιεί τις υποτιθέμενες ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, του κράτους δικαίου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».