Στην νέα αναβολή της δίκης των δυο Αφγανών αιτούντων άσυλο, Αμίρ Ζαχίρι και Ακίφ Ρασούλι, αναφέρεται ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ads

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της φιλοξενεί δηλώσεις των ευρωβουλευτών της αριστεράς, Clare Daly και Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος πρωτοστατεί μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για την υποστήριξη των ανθρώπων αυτών που έχουν καταδικαστεί άδικα σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης και δήλωσε ότι «ακόμη και 10 αναβολές να γίνουν, θα είμαστε παρόντες κάθε φορά και κάθε φορά θα είμαστε περισσότεροι!».

Μιλώντας στον Guardian η Daly δήλωσε πως «δεν έχει δει πουθενά αλλού στην Ευρώπη τέτοιο τρόπο μεταχείρισης ανθρώπων», υπογραμμίζοντας πως οι απανωτές αναβολές εξαιτίας της απουσίας μάρτυρα κατηγορίας, ενώ οι καταδίκες έχουν γίνει χωρίς κανένα στοιχείο, είναι τουλάχιστον επαίσχυντο. Δεσμεύτηκε, δε, να φέρει το θέμα στους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Helena Smith στον Guardian:

Ads

Οι ευρωβουλευτές αηδιασμένοι από τις «σοκαριστικές» νομικές διαδικασίες κατά δύο Αφγανών που καταδικάστηκαν για διακίνηση ανθρώπων στην Ελλάδα, υποσχέθηκαν να θέσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές που είχαν πετάξει στη Λέσβο για την προγραμματισμένη εκδίκαση της έφεσης των αιτούντων άσυλο την Πέμπτη –τη δεύτερη σε τρεις εβδομάδες– εξοργίστηκαν όταν οι δικαστές ανέβαλαν ξανά την υπόθεση, παρατείνοντας την αγωνία των προσφύγων, οι οποίοι εκτίουν ποινές φυλάκισης 50 ετών.

«Έχω παρευρεθεί σε δικαστήρια σε πολλές διαφορετικές δικαιοδοσίες σε όλη την Ευρώπη και δεν έχω βιώσει ποτέ έναν τόσο συγκλονιστικό τρόπο μεταχείρισης των ανθρώπων», δήλωσε η Clare Daly, Ιρλανδή ευρωβουλευτής του Independents 4 Change. «Η καθυστέρηση της δικαιοσύνης είναι άρνηση δικαιοσύνης και αρνούνται την απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα».

Επικαλούμενο την απουσία μάρτυρα κατηγορίας, το τριμελές δικαστήριο ανέβαλε την δίκη  για τις 8 Δεκεμβρίου, προκαλώντας οργή στην αίθουσα του δικαστηρίου και τους δύο Αφγανούς, και οι δύο στα 20 τους, να ξεσπάσουν σε κλάματα.

Μιλώντας στον Guardian από τη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του ελληνικού νησιού, η Daly πρόσθεσε: «Δύο νεαροί άνδρες, που έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια στη φυλακή χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον τους, περιμένοντας μήνες για μια έφεση στις 17 Μαρτίου, αποκαρδιωμένοι που η υπόθεση δεν εκδικάστηκε εκείνη την ημέρα ή την επόμενη και έπρεπε να αναβληθεί για σήμερα και η εισαγγελία να μη μπαίνει στον κόπο να έχει παρών τον μάρτυρά της και το δικαστήριο να το αποδέχεται… είναι κάτι περισσότερο από επαίσχυντο». Ήταν επιτακτική ανάγκη, είπε, να παρέμβη η ΕΕ για να σταματήσει «την υπονόμευση» του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ο Αμίρ Ζαχίρι και ο Ακίφ Ρασούλι, στους οποίους αρνήθηκαν επίσης την απελευθέρωση με εγγύηση, καταδικάστηκαν σε δρακόντειες ποινές φυλάκισης αφού κρίθηκαν ένοχοι για διακυβέρνηση σκάφους γεμάτο με μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2020. Ένα δικαστήριο στη Λέσβο τους καταδίκασε για «διευκόλυνση παράνομης εισόδου» μεταναστών χωρίς έγγραφα χωρίς, όπως ισχυρίζονται, να τους προσφέρει διερμηνείς ή κατάλληλη νομική βοήθεια. Η υπόθεσή τους έχει γίνει εμβληματική για τη δεινή κατάσταση χιλιάδων αιτούντων άσυλο, που καταδικάζονται ομοίως για διακίνηση ανθρώπων και εκτίουν υπερβολικά μεγάλες ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με δικηγόρους και ομάδες αλληλεγγύης.

Ο Hanad Abdi Mohammad, 28 ετών, ένας Σομαλός φυλακισμένος στο παρακείμενο νησί του Αιγαίου, τη Χίο, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια κάθειρξη αφού οι διακινητές εγκατέλειψαν τη βάρκα με την οποία ταξίδευε και αναγκάστηκε να πάρει το τιμόνι.

«Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν απολύτως εξωφρενικό», είπε ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε μεταβεί στο νησί για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου. «Ακόμα και αν η ακρόαση αναβληθεί 10 φορές, θα είμαστε παρόντες και κάθε φορά θα είμαστε περισσότεροι [ευρωβουλευτές]».

Οι ευρωβουλευτές είπαν ότι οι προσπάθειες θα διπλασιαστούν για την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να τιμωρούν την υποτιθέμενη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου, επειδή στην πράξη αυτή παρερμηνεύτηκε από τις αρχές που διαλέγουν τυχαία τους «παραβάτες» μετανάστες σε βάρκες, που εγκατέλειψαν οι πραγματικοί διακινητές.

Η Daly είπε ότι θα γράψει την επόμενη εβδομάδα στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στον Έλληνα αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτρέποντας αμφότερους να ξεκινήσουν έρευνα για τις δίκες και τη φυλάκιση προσφύγων και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο Ακίφ Ρασούλι, αφού του επετράπη να κάνει μία κλήση από το αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης πριν μεταφερθεί πίσω στη φυλακή, έκανε έκκληση για βοήθεια.
«Είμαστε απλώς πρόσφυγες, δεν είμαστε, και δεν υπήρξαμε ποτέ, διακινητές», είπε, κλαίγοντας απαρηγόρητα. «Φύγαμε από Αφγανιστάν για να έρθουμε στην Ευρώπη, για να είμαστε ελεύθεροι. Θέλουμε δικαιοσύνη, θέλουμε να μας ακούσουν».