Με την αναφορά του στη Μαριούπολη, στην οποία υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ελληνική Βουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου τον άκουσαν μέλη του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ουκρανός πρέσβης.

Ads

Όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος «Για πάνω από ενα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη λαμβάνοντας τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτήν τη μαρτυρική πόλη. Αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλη πόλη εδώ και μισό αιώνα». 

«Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα στη Μαριούπολη, είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που μπορούσαν να δουν τι κάνουν» ανέφερε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. «Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των Ρώσων στρατιωτών. Οι Έλληνες της πόλης ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας τη ζωή τους και το μέλλον τους» είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος» το οποίο «έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, αυτό λέμε και μείς σήμερα», πρόσθεσε. Οι Ρώσοι πρέπει να λογοδοτήσουν, συνέχισε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη βοήθεια όπως και για τη συμμετοχή της στις κυρώσεις. «Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να οργανώσουμε την όποια διάσωση στη Μαριούπολη» είπε.

Ads

Υπογράμμισε πως «Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι όρθια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες, όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες».

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να εκδιώξουμε κάθε βάρβαρο επιτιθέμενο. Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφησαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης. Η Ουκρανία χρειάζεται δυνάμεις και όπλα.Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκλήματα κατά αμάχων και θα ξαναχτίσουμε Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις» είπε ο Ζελένσκι και κατέληξε πως «Θα κερδίζουμε Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία».

«Θύελλα» αντιδράσεων για την εμφάνιση μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ

Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε η παρέμβαση μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στο βίντεο του προέδρου της Ουκρανίας. Η εμφάνισή του προκάλεσε πολιτική θύελλα με πολλούς να μιλούν για «μαύρη σελίδα» του ελληνικού κοινοβούλιου. Το αποτέλεσμα ήταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρούν από την αίθουσα ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, όπως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας, Γιώργος Βαρεμένος), με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως «δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, αλλά είναι απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ». Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «ντράπηκε και η ντροπή». 

Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της ΝΔ. Είναι ενδεικτικό πως ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας «νίπτει τα χείρας του», διαρρέοντας πως δεν γνώριζε για το περιέχομενο του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος. 

► Διαβάστε επίσης: