Την ώρα που το ΚΙΝΑΛ επιχειρούσε με τον πλέον επίσημο τρόπο (δια στόματος Νίκου Ανδρουλάκη) να “κλείσει” την συζήτηση για συγκρότηση κυβέρνησης με τη ΝΔ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήρθε να παρέμβει στο ζήτημα αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την συγκεκριμένη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά μιλώντας στο OT FORUM, λίγο μετά την τοποθέτηση Ανδρουλάκη από το ίδιο βήμα, υποστήριξε πως “η αλλαγή στρατηγικής (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) επηρεάζει αυτομάτως και τη στρατηγική των άλλων κομμάτων”.

“Οι άλλοι δεν μπορούν να επαναπαύονται στο ότι θα δικεδικήσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Σημαίνει ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο θέμα της συνεργασίας” εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: “Όταν έλεγε ο κ. Μητσοτάκης οπωσδήποτε αυτοδυναμία, οι άλλοι έλεγαν εντάξει… Κυρίως το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο κ. Τσίπρας απολάμβανε τα προνόμια ενός τεχνητού διπολισμού”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι “ο κ. Μητσοτακης απαντάει σε μια πρόκληση που είχε ο ίδιος και αυτή η πρόκληση ισχύει και για τους άλλους, και για το ΚΙΝΑΛ και για τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ads

Τέλος, φρόντισε να επαναλάβει την εκτίμηση ότι τα δύσκολα για την οικονομία είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε “προμνημονιακή φάση”.

Για πολλούς είναι εμφανές πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσωπική πολιτική ατζέντα, την οποία προσπαθεί να επιβάλει στην Χαριλάου Τρικούπη δια της “πλαγίας οδού”. Κάτι τέτοιο γίνεται ακόμη πιο σαφές αν λάβει κανείς υπόψη πως οι παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου “πύκνωσαν” στον απόηχο των σεναρίων για συγκρότηση κυβέρνησης “τεχνοκρατών” με επικεφαλής τον ίδιο.

Την ίδια στιγμή πάντως, είναι δεδομένο πως η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως απηχούν τις απόψεις αρκετών στελεχών του κόμματος. Τα συγκεκριμένα στελέχη απέφυγαν μεν να εκφράσουν ανοιχτά την διαφωνία τους αναφορικά με την απόρριψη της πρότασης Μητσοτάκη εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη, σε κατ’ ιδίαν όμως συζητήσεις τους δήλωναν πως τα όσα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ζήτημα τους κάλυπταν απόλυτα.

Από τη μεριά τους, στο ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη κρατούν χαμηλούς τόνους για το ζήτημα, επισημαίνοντας πως οι πρώην πρόεδροι του κόμματος έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να τοποθετούνται όπως επιθυμούν οι ίδιοι για τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Σημειώνουν πάντως πως οι όποιες ενστάσεις εκφραστούν δεν είναι απαραίτητο να εισακουστούν, επηρεάζοντας την στρατηγική του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει αποφασισμένος να επιμείνει στην γραμμή που χάραξε αναφορικά με τις συνεργασίες, κάτι που διαφάνηκε και με όσα είπε την Παρασκευή σε πολιτική εκδήλωση στην Πάτρα.

“Ακούω τις τελευταίες ώρες και ημέρες ότι γίναμε ρυθμιστές. Όχι κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα, πρωταγωνιστές γίναμε, δεν γίναμε ρυθμιστές. Θα το δείτε την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, που η δημοκρατική παράταξη θα έχει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικού κορμού, με ένα πρόγραμμα για όλους τους Έλληνες, ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να ανατρέψει τα κατεστημένα και ό,τι κρατά δέσμια τη χώρα πίσω” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως το κόμμα του δεν θα γίνει “σωσίβιο” ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, προανήγγειλε ότι στις 8 Μαΐου, κατά τις εκλογές ανάδειξης συνέδρων και μελών δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων θα ψηφιστεί το νέο όνομα του κόμματος.