Η Μόσχα λέει ότι θα «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» σε δύο μέτωπα – Κίεβο και Τσερνίχιβ – σύμφωνα με το κανάλι Telegram του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ads

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα μειώσει ριζικά, κατά περιόδους, τη στρατιωτική δραστηριότητα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, αλλά και τις πληροφορίες που είχαν έρθει στο φως πριν από μερικές ημέρες πως ο ρωσικός στρατός αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία και εστιάζει πρωτίστως στις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. 

«Λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία μιας συμφωνίας σχετικά με την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, προχωρούν στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και την επίτευξη του τελικού στόχου της συμφωνίας για την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, ελήφθη η απόφαση να μειωθεί ριζικά, κατά περιόδους, η στρατιωτική δραστηριότητα στην κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερνίχιβ», δήλωσε ο Φόμιν στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλέον έχουν ως κύριο στόχο την απελευθέρωση του Ντονμπάς. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί «σημαντική ζημιά» κι έχουν χάσει 123 μαχητικά αεροσκάφη επί συνόλου 142, 77 ελικόπτερα επί συνόλου 149 και 152 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς επί συνόλου 180.

Ads

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τους κύριους στόχους του πρώτου σταδίου της επιχείρησης: «Η μαχητική ικανότητα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, πράγμα που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την κύρια προσοχή μας και τις προσπάθειές στην επίτευξη του βασικού στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς. Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρις ότου επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι». 

► Διαβάστε επίσης: Αλλαγή στρατηγικής από τον ρωσικό στρατό 

«Αποτυχία» στις ρωσικές επιχειρήσεις βλέπουν Ουκρανοί και Αμερικάνοι

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε νωρίτερα ότι «ορισμένες μονάδες» του ρωσικού στρατού αποσύρονται από τα μέτωπα μάχης στην πρωτεύουσα Κίεβο και από τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ. «Ο ρωσικός εχθρός δεν πέτυχε τον στόχο της επιθετικής του επιχείρησης», ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση στο Facebook την Τρίτη.

Ωστόσο, προειδοποίησε για «υψηλό κίνδυνο» να επιτεθούν τα ρωσικά στρατεύματα σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές. Ο ρωσικός στρατός, υποστήριξε, δυσκολεύεται να ενισχυθεί και να εναλλάξει νέους στρατιώτες, λόγω της «άρνησης του προσωπικού να πάρει μέρος στη λεγόμενη ειδική επιχείρηση» και δεν είναι «σε θέση να στελεχώσει ούτε ένα τάγμα – τακτική ομάδα». Την πέμπτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής, η «ηρωική ουκρανική αντίσταση διεξάγει αμυντική επιχείρηση στις ανατολικές, νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές κατευθύνσεις, περιορίζει τον εχθρό προς όλες τις κατευθύνσεις, σε ορισμένες κατευθύνσεις – εκτοπίζει τον εχθρό», αναφέρεται.

► Διαβάστε επίσης: Ποιος ελέγχει τη Μαριούπολη; Η κατάληψη της πόλης και η «κυκλική άμυνα»

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της αμερικανικές πλευράς για τις κινήσεις της Ρωσίας. Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το CNN, υποστηρίζουν πως επί της ουσίας η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων γύρων από το Κίεβο δεν είναι απότοκο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αποτελούν μια «μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά της χώρας. Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Μόσχα αναμένεται να καλύψει την οπισθοχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και με πυροβολικό, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς «η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία».

Επίσημα ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε να δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία. «Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Έχουμε επικεντρωθεί στο τελευταίο», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δήλωση της Ρωσίας για περιορισμό των επιχειρήσεων γύρων από το Κίεβο, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε πως αυτό θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο για άλλη μια φορά προσπαθεί να εκτρέψει και να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει». Εν κατακλείδι κάλεσε τη Μόσχα «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να πυροβολεί, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

► Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πρόταση της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος