Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν σε ομιλία του στη Βαρσοβία, για τον οποίο είπε πως «για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμένει άλλο στην εξουσία».

Ads

Η ατάκα του αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ο οποίος δήλωσε πως «αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν. Θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Λίγο μετά ο Λευκός Οίκος προέβη σε αναδίπλωση, καθώς αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η τοποθέτηση του Μπάιντεν δεν αφορούσε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Ads

Ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις. Ειδικότερα, ο Ρίτσαρντ Χάας, βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης και πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, έγραψε στο twitter πως οι δηλώσεις του Μπάιντεν «έκαναν μια δύσκολη κατάσταση πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».

«Αυτό είναι προφανές», πρόσθεσε. «Λιγότερο προφανές είναι το πώς θα αναιρέσει τη ζημιά, αλλά προτείνω οι επικεφαλής βοηθοί του να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους και να καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με αυτή τη ρωσική κυβέρνηση».

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, λέει ο Μπλίνκεν

Σε διάψευση της δήλωσης Μπάιντεν προχώρησε και ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησε χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ.

«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ΄επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία — ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», τόνισε.