Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βαρσοβία αναφερόμενος στο μήνυμα του γεννημένου στην Πολωνία Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ προς τη Σοβιετική Ένωση το 1979. «Μην φοβάστε, ήταν οι λέξεις του πάπα Ιωάννη, μία φράση που άλλαξε τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Αγαπητέ λαέ της Ουκρανίας, μαζευτήκαμε εδώ σε αυτό το κάστρο που είναι ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης και της Πολωνίας, αλλά και του κόσμου» είπε συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ετοιμαστούν για μια μακρά μάχη. «Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε μέρες ή μήνες. Χρειάζεται να προετοιμαστούμε για την μακρά μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε προσωπικά κατά του ρώσου ομολόγου, Βλαντίμιρ Πούτιν – τον οποίο, άλλωστε, νωρίτερα είχε αποκαλέσει «χασάπη» – υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «λέει ψέματα ότι ‘αποναζιστικοποιεί’ την Ουκρανία και είναι κυνικός», ενώ αντιπαρέλαβε πως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.

Ads

«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες. Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Μπάιντεν ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία. «Το δίκαιο δίνει τη δύναμη. Σήμερα, πρέπει να έχουμε την ίδια πίστη», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι ψέμα του Πούτιν ότι δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία και πως η αποναζιστικοποίηση είναι πρόφαση. «Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ο πόλεμος έγινε χωρίς καμία πρόκληση» είπε. Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την τάξη πραγμάτων που επικράτησε μετά τον Β’ ΠΠ, έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».

Το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει τον Πούτιν είναι η τιμωρία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν. «Και για αυτό όλος ο κόσμος ενώθηκε για να επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική οικονομία θα μειωθεί στο ήμισυ μέσα στα επόμενα χρόνια και σύντομα δεν θα βρίσκεται καν στις πρώτες οικονομίες του κόσμου. Οι κυρώσεις είναι ένας τρόπος εξισορρόπησης της στρατιωτικής βίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα του, ένωσε τη Δύση, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, που δεν επιδίωξε ποτέ την πτώση της Ρωσίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας».

«Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωστόσο απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα: «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».